Μενού Ροή
Στην 7η θέση στον κόσμο η Ελλάδα σε ΑΠΕ - Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας

Σε μια νέα εποχή βαδίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς, με βάση τα στοιχεία, η ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, γίνεται ολοένα και πιο πράσινη, Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο linkedin της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπου σημειώνεται το εξής:

 

“Πράσινη η μισή ηλεκτρική ενέργεια! Τον Μάιο το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε προήλθε από ήλιο, αέρα και νερό. Η Ελλάδα είναι πλέον η 7η χώρα στον κόσμο στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό της μίγμα. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για καλύτερο περιβάλλον με στόχο την παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ.

- Η ανανεώσιμη παραγωγή κορυφώθηκε στις 6/5, όταν στη 1 το μεσημέρι άγγιξε τις 6.055 MWh.

- Συνολικά για 21 ώρες μέσα στον περασμένο μήνα η χώρα έτρεχε με ΑΠΕ σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 90%.

- Στις 6 και 7/5 η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή υπερκάλυψε (>100%) τη συνολική ζήτηση για 7 ώρες.

- Η ζήτηση για όλο τον Μάιο ανήλθε σε 3.647 GWh, ενώ το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήσαμε προήλθε από καθαρές πηγές.”

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι ήδη ηγέτης στην Ευρώπη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα επιτάχυνε κατά άνω της μιας δεκαετίας, στο 2035, τον στόχο της για 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι προβλέψεις του BloombergNEF δείχνουν ότι η ηλιακή και αιολική παραγωγή ενέργειας θα καλύπτουν το 76% των αναγκών της Γερμανίας έως το 2030.

Τα προβλήματα

Πάντως οι υπερπροσφορά ενέργειας από ΑΠΕ και οι μηδενικές τιμές στην “πράσινη” ενέργεια ενδεχομένως, καθώς μάλιστα η αποθήκευση έχει ακόμη δρόμο, να προξενήσει προβλήματα, σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε PPAs με μεγάλους καταναλωτές, ώστε να “κλειδώσουν” ποσότητες και ταρίφες. Ουσιαστικά, έρχονται και “λουκέτα”, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς, που ήδη έχει καταθέσει σωρηδόν αιτήματα για σύνδεση ΑΠΕ. Επίσης, ο "πληθωρισμός" νέων έργων ΑΠΕ δημιουργεί συμφόρηση στα δίκτυα αλλά ειδικά όσα έργα "καρκινοβατούν" δεσμεύουν "χώρο" σε βάρος άλλων αναγκαίων, με δεδομένη και την ικανότητα μεταφοράς των δικτύων.

Πάντως, οι αρχές, με βάση και σχετική πρόσφατη ρύθμιση, στην Ελλάδα προχωρούν ένα “ξεσκαρτάρισμα” ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και να καθοριστεί τι θα προχωρήσει ως επένδυση ΑΠΕ και τι όχι

Πάντως, έως σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη φτάσει σχεδόν στα 11 GW ηλεκτρισμένων έργων ΑΠΕ ενώ οι δεσμευτικές προσφορές ζήτησης έχουν φθάσει συνολικά στα 13 GW με 14 GW φτάνοντας συνολικά στα 24 GW - 25 GW δεσμευμένου χώρου στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Υπολογίζεται ότι τα έργα ΑΠΕ θα φτάσουν στα 12 GW το 2023. Ο ΔΑΠΕΕΠ υπολογίζει ότι το 2022 ενεργοποιήθηκαν πράσινα έργα συνολικής ισχύος 1,518 GW. Από αυτά τα 310 MW αφορούν καινούρια αιολικά πάρκα, τα 1.120 MW νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, 21 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 27 MW μονάδες βιομάζας και 40 MW μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας-ηλεκτρισμού (ΣΗΘΥΑ).

Από τα συνολικά έργα των 10.154 GW με τα οποία εκτιμάται ότι έκλεισε η περσινή χρονιά, κυριαρχούν οι σταθμοί αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας, εκ των οποίων 4,485 GW αντιστοιχούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα και τα 4,683 GW σε αιολικά πάρκα.

Για να πετύχουμε τον αναθεωρημένο στόχο του ΕΣΕΚ για 80% διείσδυση των ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι θα χρειαστούμε περίπου 7 έως 8 GW ισχύος σε νέες μονάδες αποθήκευσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας