Μενού Ροή
Wind Europe: “Ένεση” 42 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης από τα αιολικά - Τα "φρένα" στην ανάπτυξη

Άκρως σημαντική είναι η συμμετοχή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στο ΑΕΠ της ΕΕ για το 2022. Συγκεκριμένα, με βάση  όσα αναφέρει η Wind Europe, στα 42 δις ευρώ ανέρχεται η σχετική συνεισφορά στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2022.

Όπως αναφέρεται, η κάθε νέα ανεμογεννήτρια που εγκαταστάθηκε παρήγαγε κατά μέσο όρο 11 εκατ. ευρώ οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η αιολική βιομηχανία πλήρωσε 7 δισ. ευρώ σε φόρους, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που αποδίδονται σε κοινότητες που ζουν κοντά στα αιολικά πάρκα.

Για την Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει τον περασμένο Απρίλιο η ΕΛΕΤΑΕΝ μεγάλη είναι η ενίσχυση που προσφέρει η διανομή του λεγόμενου «τέλους 1%» στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές (Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Πρόκειται για ποσά που παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και αντιστοιχούν στο 1% του τζίρου των έργων. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) και τους σταθμούς βιοενέργειας.

Συγκεκριμένα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημοσιοποιήθηκαν τα ποσά ανά  κοινότητα που θα λάβουν οι καταναλωτές για την παραγωγή Α.Π.Ε. του έτους 2020. Στις ίδιες κοινότητες, οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν για τοπικά έργα το μέγιστο μέρος των ποσών που αποδίδονται σε αυτούς και ισούνται με το 1,7% του τζίρου των έργων.

Το συνολικό ποσό για το 2020 είναι 28,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό:

  • 10,7 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών.

  • 18,1 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τοπικά έργα που πρέπει να εκτελούνται από τους Δήμους.

Το 82% αυτών των ποσών, συνολικά 23,5 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα αιολικά πάρκα.

Η διανομή των 10,7 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές θα ξεκινήσει με την οριστικοποίηση του καταλόγου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ.

Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΕΤΑΕΝ το 2022, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παρήγαγαν 10,7 TWh, που αντιστοιχεί στο 20,6% της ηλεκτρικής κατανάλωσης ενώ συνεισέφεραν το 75% από τα 5 δισεκ. του “κουμπαρά” των επιδοτήσεων που “έχτισαν” οι ΑΠΕ το  ίδιο έτος.

Στο φόντο αυτό η Wind Europe επισημαίνει κινδύνους από τους περιορισμούς που εξετάζεται να μπουν στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται «υπάρχει κίνδυνος η επέκταση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη να γίνει στην Κίνα και όχι στην Ευρώπη». Αναφέρεται, δε, ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών αρχίζουν τώρα να κερδίζουν παραγγελίες, κυρίως με τις φθηνότερες ανεμογεννήτριες, τα πιο χαλαρά πρότυπα και τους μη συμβατικούς οικονομικούς όρους.

Εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να «ενισχυθεί» ο νόμος Net-Zero Industry Act (ΝΖΙΑ)- εν μέρει μέσω της εισαγωγής μη τιμολογιακών κριτηρίων σε διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προσαρμογής κατά τόπους - αλλιώς οι τουρμπίνες για τη μαζική επέκταση θα κατασκευάζονται στην Κίνα, προειδοποίησε η WindEurope.

Παράλληλα με την NZIA, οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν επενδύσεις σε νέα εργοστάσια που κατασκευάζουν εξοπλισμό καθαρής ενέργειας. Η καλή - η εθνική κυβέρνηση θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Αλλά είναι σημαντικό η ΕΕ να βάλει και τα δικά της χρήματα στο τραπέζι, τονίζεται.

Επίσης η Wind Europe εστιάζει στο θέμα των καθυστερήσεων αδειοδοτήσεων αλλά και στη χωρητικότητα των ηλεκτρικών δικτύων ως βασικά προσκόμματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ τονίζοντας ότι στην Ευρώπη  κατασκευάζουμε μόνο τα μισά νέα αιολικά πάρκα σε σχέση με τις ανάγκες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας