Την ώρα που στην Κύπρο ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας παίρνει.. φωτιά και φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που κοιτάζουν με απορία τον λογαριασμό του ηλεκτρικού τους ρεύματος και διερωτούνται γιατί δεν βάζουμε παντού φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες για να τροφοδοτήσουμε όλη τη χώρα.
Στα ύψη παραγωγή και ζήτηση
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το Economy Today από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, η εκτιμώμενη παραγωγή συνολικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα παγκύπρια ανήλθε σε 86,843 MWh τον Ιούνιο, για να εκτιναχθεί τον Ιούλιο σε 97,765 MWh. Οι αριθμοί αφορούν την παραγωγή που επιτυγχάνεται σε όλα τα εγκατεστημένα συστήματα. Πρόκειται δηλαδή για το άθροισμα της συνολικής εκτιμώμενης ενέργειας Φ/Β συστημάτων που είναι συνδεδεμένα στο Σύστημα Τήλε-Ελέγχου και Διαχείρισης Δικτύου Διανομής (ΣΤΗΔ), καθώς και της ενέργειας Φ/Β συστημάτων τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα στο ΣΤΗΔ.
Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τις μετρήσεις των Φ/Β συστημάτων που είναι συνδεδεμένα στο ΣΤΗΔ, η συνολική ενέργεια που εκτιμάται πως παράχθηκε αγγιξε τα 44,820 MWh και 48,451 MWh τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο είναι πως δεν χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές περικοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης ήταν ισορροπημένο. Συγκεκριμένα, 2,991 μεγαβατώρες χρειάστηκε να περικοπούν τον Ιούνιο από την ενέργεια που παρήγαγαν Φ/Β συστήματα που είναι συνδεδεμένα στο ΣΤΗΔ, ενώ μόλις 916 MWh περικόπηκαν τον Ιούλιο.
Ο λόγος πίσω από τις μικρές περικοπές έγκειται στην υψηλή ζήτηση, καθώς την ώρα που οι μηχανές παραγωγής δουλεύουν στο φουλ, στα φόρτε της βρίσκεται, για παράδειγμα, και η χρήση των κλιματιστικών.
Άνοιξη – Φθινόπωρο η μεγαλύτερη πρόκληση
Όπως εξηγούν εμπειρογνώμονες του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, οι μεγαλύτερες περικοπές σημειώνονται τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου, κυρίως επειδή η παραγωγή φτάνει στη μέγιστη δυνατότητά της, ενώ η ζήτηση είναι μειωμένη.
Για το 2023, υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση απόρριψης φορτίου από ΑΠΕ είναι στο 3,22% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, που αντιστοιχεί σε εκτιμώμενη περικοπτώμενη ενέργεια 36.700 μεγαβατώρες.
Αφθονία μεν, χαμένη δε
Η μεγαλύτερη πρόκληση που παρατηρείται, ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αδυναμία αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας, αφού πολύ απλά ό,τι δεν αποθηκεύεται, χάνεται.
Εφόσον δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παραγωγή, το στοίχημα για το ενεργειακό ισοζύγιο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς βρίσκεται στην αποθήκευση ή... την εξαγωγή.
Άλλωστε, όταν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, επισκέφθηκε τον Ιούνιο το Ισραήλ, τόνισε πως η Κύπρος θα μπορούσε δυνητικά να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, στέλνοντας, μεταξύ άλλων, στο Ισραήλ την πράσινη ενέργεια που παράγεται στην Κύπρο και η οποία απορρίπτεται.
Θέση την οποία ο Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), έδειξε να ασπάζεται, διατυπώνοντας ακολούθως και ο ίδιος την άποψη πως η περίσσεια παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μπορούσε να εξαχθεί.
Πέραν των 40 χιλιάδων τα εγκατεστημένα Φ/Β συστήματα
Εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), εξηγούν στο Economy Today πως σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν 43,017 εγκατεστειμένα συστήματα Φ/Β, με συνολική δυνατότητα παραγωγής 522.40 Μεγαβάτ (MW), επισημαίνοντας πως νέες άδειες αναμένεται να εκδοθούν εντός του 2023 από τη ΡΑΕΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφονται εντός του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης Συστήματος Διανομής υστην Κύπρο λειτουργούν σήμερα:
- • 305 φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 20-50 kWp
- • 164 φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 50-100 kWp
- • 175 φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 100-250 kWp
- • 20 φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 250-600 kWp
- • 84 φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος >600 kWp
Η υφιστάμενη κατάσταση των συνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η ακόλουθη:
Τι παράχθηκε το 2022;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, το ποσοστό παραγωγής της ηλεκτρικής ενεργείας από ΑΠΕ για το έτος 2022 ανήλθε στο 17.2% της Ακαθάριστης Τελικής Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στο 11,9%.
Για το 2021, το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ επί της συνολικής παραγόμενης ενέργειας είχε φτάσει το 14.9%, με τα φωτοβολταϊκά συστήματα να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στο ποσοστό αυτό.
Ειδικότερα, το συνολικό εκτιμώμενο ποσοστό παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων έφτασε στο 9.2%, το 0.8% από συστήματα βιομάζας και ποσοστό 4.9% προήλθε από τα αιολικά πάρκα.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα τέλη του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη, ύψους €330 χιλιάδων, επανασχεδιασμού του συστήματος μεταφοράς για να αυξηθεί το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Πηγή: Sigmalive