Αναστάτωση επικρατεί σε μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης, για την πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας να καθορίσει πλαφόν στην τιμή πώλησης των συστημάτων που θα εγκαθίστανται στο πλαίσιο του προωθούμενου σχεδίου Φωτοβολταϊκά για Όλους.
Τους εγκαταστάτες προβληματίζει επίσης η απόφαση του υπουργείου να πληρώνονται οι εν λόγω επαγγελματίες για το σύστημα που θα προμηθεύουν και θα εγκαθιστούν μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Φιλελευθέρου», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), Φάνος Καραντώνης, ανέφερε πως η πρόθεση του υπουργείου θα οδηγήσει πολλούς εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών να μη συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο.
Ο κ. Καραντώνης εξήγησε ότι αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου, οι εγκαταστάτες θα πρέπει να αγοράζουν με δικό τους κεφάλαιο ή με δάνεια τα φωτοβολταϊκά, να πληρώνουν τα συνεργεία τους για τις εργασίες εγκατάστασης και να αναμένουν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών ελέγχου, έγκρισης και σύνδεσης των συστημάτων για να πληρωθούν από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. Κατά τον κ. Καραντώνη, αυτή η διαδικασία, για κάθε φωτοβολταϊκό στέγης, υπολογίζουν να παίρνει από οκτώ έως 12 μήνες, διάστημα στο οποίο οι εγκαταστάτες θα υποβάλλονται σε μεγάλες κεφαλαιουχικές και άλλες δαπάνες, χωρίς κανένα έσοδο. Είπε ακόμα ότι σήμερα, για κάθε συμφωνία εγκατάστασης φωτοβολταϊκού στέγης ο εγκαταστάτης εισπράττει προκαταβολή περίπου στο 40% της συνολικής συμφωνίας, ένα άλλο 40% με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και το υπόλοιπο 20% όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το σύστημα συνδεθεί με το δίκτυο.
Τώρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ, μας ζητούν να αγοράζουμε τα φωτοβολταϊκά και τον άλλο εξοπλισμό, μέσα σε συνθήκες ακριβού χρήματος και ψηλού επιτοκίου, και να πληρωθούμε μετά παρέλευση πολλών μηνών. Και επιπλέον, προσθέτει ο ίδιος, ζητούν να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή πώλησης των φωτοβολταϊκών μέσω του Σχεδίου, με τρόπο ώστε –παρά το αυξημένο κόστος χρήματος που θα έχουμε- να εισπράττουμε μετά από αρκετούς μήνες μικρότερα ποσά από τις σημερινές τιμές πώλησης ανά κιλοβάτ.
Ο ίδιος πρόβλεψε πως το σχέδιο, όπως προωθείται (με πλαφόν και εξόφληση μετά το τέλος της εγκατάστασης) συνιστά δυσμενή μεταχείριση εναντίον μικρών και μικρομεσαίων εγκαταστατών, που δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε σύγκριση με μεγαλύτερους ανταγωνιστές.
Όπως έγραψε ο «Φ», πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας για την ώρα είναι να επιβληθεί πλαφόν 5.000 ευρώ για την πώληση-εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 4 κιλοβάτ, ενώ για μικρότερα συστήματα το πλαφόν θα είναι 1.325 ευρώ ανά κιλοβάτ. Από το υπουργείο μάς είπαν ότι έγινε έρευνα αγοράς και διαπιστώθηκε ότι με τις πιο πάνω οροφές τιμών διασφαλίζεται η αγορά φωτοβολταϊκού ικανοποιητικού επιπέδου. Αυτό που ανησυχεί το Υπουργείο Ενέργειας είναι η δημιουργία φαινομένων αδικαιολόγητων ανατιμήσεων από εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, λόγω της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται.
Πηγή: Φιλελεύθερος