Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) εντείνει την πίεση μέσω δημοσιοποίησης των διαφωνιών του για την πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας να επιβάλει πλαφόν στην τιμή των φωτοβολταϊκών πλαισίων που θα πωληθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Φωτοβολταϊκά για Όλους.
Από πλευράς του, το υπουργείο δηλώνει μεν έτοιμο να ακούσει διά ζώσης τα επιχείρηματα του συνδέσμου, αλλά για την ώρα εμμένει στη θέση ότι, χωρίς καθορισμό οροφής στην τιμή, οι καταναλωτές, αλλά και το κρατικό Ταμείο ΑΠΕ, δυνατό να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εκμετάλλευσης, μέσω αδικαιολόγητων υπερτιμολογήσεων.
Πληροφορούμαστε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παναστασίου και συνεργατών του στην Υπηρεσία Ενέργειας με αντιπροσωπία του συνδέσμου, για συζήτηση της διαφωνίας.
Σε κύκλους της Κυβέρνησης αλλά και σε παράγοντες του τομέα της ενέργειας και ευρύτερα της αγοράς υπάρχει ήδη η εντύπωση ότι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια υπερτιμολογούνται στην Κύπρο και η τιμή τους ανά κιλοβάτ δεν έχει προσαρμοστεί επαρκώς στη σαφή μείωση που καταγράφεται στα φωτοβολταϊκά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως ήδη έγραψε ο Φιλελεύθερος, η καταρχήν απόφαση στο Υπουργείο Ενέργειας προβλέπει καθορισμό πλαφόν 1.325 ευρώ ανά κιλοβάτ, για τα συστήματα που θα εγκαταστηθούν κατά την υλοποίηση του σχεδίου Φωτοβολταϊκά για Όλους. Για τα συστήματα τεσσάρων κιλοβάτ το πλαφόν θα είναι περισσότερο κοστοστρεφές, αφού το πλαφόν θα καθοριστεί στα 5.000 ευρώ.
Ο μεν ΣΕΑΠΕΚ υποστηρίζει πως οι συγκεκριμένες οροφές καθιστούν το σχέδιο ασύμφορο για τους εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, το δε υπουργείο υποστηρίζει πως το πλαφόν διασφαλίζει ικανό ποσοστό κέρδους για τους εγκαταστάτες και αντιτάσσεται μάλιστα ότι θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερο.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στον Φιλελεύθερο ο πρόεδρος του συνδέσμου Φάνος Καραντώνης, ο συνδυασμός του πλαφόν και της απόφασης οι εγκαταστάτες να πληρώνονται για τα συστήματα που θα εγκαθιστούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και της έναρξης λειτουργίας του συστήματος αυξάνει το συνολικό κόστος για τους επαγγελματίες, καθώς για περίοδο περίπου οκτώ μηνών, που υπολογίζουν ότι θα είναι η περίοδος εξόφλησής τους από το Ταμείο ΑΠΕ, θα έχουν μόνο έξοδα για κάθε εγκατάσταση -και μάλιστα σε συνθήκες ψηλών επιτοκίων- και χωρίς δικαίωμα να μεταφέρουν το αυξημένο κόστος του χρήματος που θα δανείζονται στους καταναλωτές.
Από πλευράς της, η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως το Φωτοβολταϊκά για Όλους συνεπάγεται σοβαρή αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών εγκατάστασης, εξέλιξη που τους διασφαλίζει επέκταση των χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων από τις τράπεζες, αλλά και αύξηση εσόδων και κέρδους. Διαβεβαιώνει επίσης ότι μέσα από το νέο σχέδιο -που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο- θα ληφθεί πρόνοια για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, της παραχώρησης της χορηγίας των χιλίων ευρώ για κάθε φωτοβολταϊκό, της σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο και της τελικής εξόφλησης του εγκαταστάτη.
Στις ανησυχίες του ΣΕΑΠΕΚ ότι οι προθέσεις του θα πλήξουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, το υπουργείο απαντά πως η συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο δεν είναι υποχρεωτική και ότι μπορούν να συνεχίσουν με την εξυπηρέτηση πελατών που συμμετέχουν σε άλλα σχέδια επιχορήγησης, μέσω των οποίων λαμβάνουν προκαταβολή περίπου 40% του συνολικού κόστους.
Πηγή: Φιλελεύθερος