Σε μοντέλο ανάπτυξης του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και για άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα, με την COP 28 και τις ειδικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα να λειτουργούν ως ιδανική διαφήμιση για τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα εκφράστηκε από τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε ειδική εκδήλωση για την απελευθέρωση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού των «Τριών Θαλασσών» (Μεσόγειος, Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα» στην COP 28, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Νικολάι Νικόλοφ και η γειτονική χώρα εκπονεί στην παρούσα φάση το δικό της Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. «Ακολουθούμε το δρόμο που χάραξε η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή και πως υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με διάφορες θαλάσσιες περιοχές που για διάφορους λόγους πρέπει να μείνουν εκτός των σχεδίων για Υπεράκτια Αιολικά. Η μεθοδολογία που ακολούθησε η Ελλάδα, που «πέρασε» το δικό της σχέδιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας κ.α.) και εφάρμοσε συγκεκριμένα κριτήρια αποκλεισμού ώστε να προσδιοριστούν οι περιοχές που είναι «διαθέσιμες» στους επενδυτές για την ανάπτυξη ΥΑΠ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Βουλγαρία. Ο κ. Νικόλοφ είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη project Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στη Μαύρη Θάλασσα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει μέλλον για τη υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περιοχή», υπογράμμισε.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της σύνδεσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με τα ηλεκτρικά συστήματα των χωρών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς. Ο εκπρόσωπος του Διαχειριστή της Βουλγαρίας ESO EAD Ντίμιταρ Ζάρτσεφ σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που εγείρονται είναι πώς και πού είναι το καλύτερο να συνδεθούν μακρινές εγκαταστάσεις με τα καλώδια να βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, καθώς απαιτούνται πολλές νέες διασυνδέσεις, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει λυθεί στη Βόρειο Θάλασσα, όχι όμως στο Νότο της Ευρώπης.
Από πλευράς Ρουμανίας επισημάνθηκε επίσης ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι υπό εκπόνηση και ότι εκτιμάται ότι το δυναμικό που θα μπορούσε να «μπει στην πρίζα» έως το τέλος της δεκαετίας είναι της τάξης των 6 GW.
Η κ. Σδούκου τόνισε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν έχουν μεν την εμπειρία των χωρών της Βόρειας Θάλασσας, αλλά μπορούν να ακολουθήσουν τις καλές πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί και εφαρμοστεί εκεί με επιτυχία. Η ίδια πρόσθεσε ότι "Πρόσφατα ανακοινώσαμε το εθνικό πρόγραμμα που θέτει στόχο για 2 γιγαβάτ ως το 2030 και 17 ως το 2050. Θέσαμε το ρυθμιστικό καθεστώς πλέον και χαρτογραφήσαμε τη θάλασσα με συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης. Ήταν μια δυναμική αρχή, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, ενώ η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί αλυσίδα αξίας για τη χώρα. Να μην έχουμε μόνο παραγωγή ηλεκτρισμού και κατασκευή έργων, αλλά να συμμετέχουν και μεγάλοι εγχώριοι παίκτες, όπως η Ελληνικά Καλώδια, τα ναυπηγεία και τα λιμάνια όπως η Πάτρα. Μέσα στα επόμενα χρόνια θέλουμε να γίνουμε ηγέτης στη Μεσόγειο στα υπεράκτια αιολικά", κατέληξε.