Μενού Ροή
eletaen
Οι 2+1 λόγοι που αισιοδοξεί η αγορά για τα θαλάσσια αιολικά, ο Λυκομήτρος που έκλεψε τη παράσταση στην ΕΛΕΤΑΕΝ και η περίπτωση της Κορωνάκης

Ο Unabomber "σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Οι 2+1 λόγοι που αισιοδοξεί η αγορά για τα θαλάσσια αιολικά
  • Με διαγωνισμούς, όχι χαριστικά και κυρίως καθαρά
  • Ο Λυκομήτρος που έκλεψε τη παράσταση στην ΕΛΕΤΑΕΝ
  • Από την ναυτιλία στα θαλάσσια αιολικά και τα καλώδια
  • Μόνο για μεγάλους: Το ενεργειακό παιχνίδι αλλάζει πίστα
  • Ενεργειακοί στο Λονδίνο με τα 30 τρισ
  • Επενδύσεις ΑΠΕ από εταιρείες έκπληξη

Οι 2+1 λόγοι που αισιοδοξεί η αγορά για τα θαλάσσια αιολικά

Υπάρχουν δύο τρόποι για να πολιτεύεται κανείς. Ο ένας είναι να παραμένει θεατής και στην καλύτερη περίπτωση καλός διαχειριστής, ο άλλος είναι να κάνει πολιτική με όλο το νόημα αυτής της λέξης, δηλαδή να αλλάζει το παιχνίδι. Ο Σκυλακάκης αποδεικνύει κάθε εβδομάδα που περνάει ότι δεν ήρθε στην Μεσογείων για να κάνει απλώς διαχείριση, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Το σκεπτικό που ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες για τα «έργα - πιλότος» στα θαλάσσια αιολικά που θα ανοίξουν την πολύ ακριβή αυτή αγορά και θα προσφέρουν τον κρίσιμο όγκο έργων για να αναπτυχθεί μια τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, άρεσε στην αγορά. Όπως και το επόμενο στάδιο, ότι το Δημόσιο θα απαλλάξει τους ενδιαφερόμενους από περιττά ρίσκα όταν θα έρθει η ώρα να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και ότι θα προσφέρει στους επενδυτές πλήρως αναπτυγμένα έργα, τα οποία θα έχουν ολοκληρώσει στο σύνολο ει δυνατόν την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

Με διαγωνισμούς, όχι χαριστικά και κυρίως καθαρά

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν την αγορά να αισιοδοξεί ότι δεν θα χαθεί μια ακόμη ευκαιρία, όπως τόσες και τόσες στο παρελθόν. Πρώτον, ότι τα πιλοτικά πλωτά αιολικά θα γίνουν με διαγωνισμούς. Υπήρχε η ανησυχία μην τυχόν, στο όνομα της ανάγκης να κερδηθεί χρόνος, τα πιλοτικά floating πάρκα προωθούνταν με άλλες διαδικασίες. Και δίνονταν με άλλα λόγια, χαριστικά σε κάποιους. Δεύτερον, ότι είδαν έναν υπουργό, τόσο στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο και στην Βουλή, να έχει μια αναλυτική και άρα επεξεργασμένη και μελετημένη πρόταση, ότι οι περιοχές θα δοθούν «καθαρές» στους επενδυτές. Εδώ μετράει πολύ για την αγορά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει άμεση εμπλοκή στην διαδικασία. Δεν θα τρέξει δηλαδή τις μελέτες βυθού και τις ανεμολογικές μελέτες για τα οικόπεδα κάποιος αργοκίνητος φορέας του Δημοσίου, αλλά ο ΑΔΜΗΕ, από κοινού με την ΕΔΕΥΕΠ. Στα μάτια της αγοράς ο Διαχειριστής είναι πλέον μια εταιρεία με knowhow, εξωστρέφεια και η οποία περνά όλο και περισσότερο σε άλλη πίστα. Και ο τρίτος λόγος που προκαλεί ανακούφιση στην αγορά είναι ότι οι εξαγγελίες αυτές έγιναν από έναν υπουργό που έχει μόλις πέντε μήνες στο τιμόνι του ΥΠΕΝ. Οχι δηλαδή από κάποιον που βρίσκεται στη μέση ή προς το τέλος της θητείας του και που στον επόμενο ανασχηματισμό θα αλλάξει. Αλλά από ένα πρόσωπο που είναι ακόμη στην πολύ αρχή της θητείας του στην Μεσογείων και δείχνει ότι έχει όρεξη για νέα πράγματα. Τώρα, αυτό που απομένει είναι μην χαθεί το μομέντουμ, να ακολουθήσει γρήγορα η επόμενη κίνηση και το σχέδιο να μπει σε εφαρμογή…

Ο Λυκομήτρος που έκλεψε τη παράσταση στην ΕΛΕΤΑΕΝ

Μου το έλεγε ένας από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ και δεν το πίστευα. Στο συνέδριο που διοργάνωσε την Πέμπτη για την εφοδιαστική αλυσίδα παρέστησαν περίπου 300 άτομα από 65 εταιρείες, ενώ στο κλειστό working session, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά από τις πρωινές παρουσιάσεις, συμμετειχαν περιπου 100 άτομα. Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι και τις 5.30 το απόγευμα, οπότε και τελείωσε η ημερίδα, η συμμετοχή παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα, των 100 ατόμων, παρ’ ότι επρόκειτο για μια αμιγώς τεχνική συζήτηση. Την παράσταση πάντως έκλεψε η παρουσίαση του επικεφαλής μιας ελληνικής εταιρείας, που αν δεν άνοιγε η νέα αγορά των θαλάσσιων αιολικών, πιθανώς και να μην μαθαίναμε ποτέ ότι υπάρχει. Του Χρήστου Λυκομήτρου, ιδιοκτήτη της ομώνυμης μεταλλουργίας με έδρα το Βόλο, η οποία παράγει ήδη εδώ και χρόνια τμήματα πλωτήρων και πλήρεις βάσεις πακτωμένων αιολικών πάρκων και τα εξάγει στην Γαλλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Θάλασσα! Ουδείς ανέμενε ότι υπάρχει μια τέτοια εταιρεία στην Ελλάδα, μου μεταφέρει πηγή μου, εξηγώντας μου πόσο πολύ η παρουσίασή του εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες. Δείχνει ακριβώς τις δυνατότητες που έχουμε στο συγκεκριμένο τομέα. 

Από την ναυτιλία στα θαλάσσια αιολικά και τα καλώδια

Προσέξτε μια ακόμη την Δ. Κορωνάκης που επίσης δεν βρίσκεται στα ραντάρ πολλών στην ενέργεια, καθώς μέχρι τώρα διακρινόταν κυρίως στην ναυτιλία, αλλά πλέον επεκτείνεται και στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στις offshore θαλάσσιες κατασκευές, ενώ πρόσφατα εισήλθε στον κλάδο των ηλεκτρικών καλωδίων, με την εξαγορά του εργοστασίου «ΚΑΛΩΔΙΑ ΞΑΝΘΗΣ». Το επόμενο άμεσο βήμα είναι η κατασκευή ναυτικών καλωδίων. Η εταιρεία βραβεύτηκε από την διορατική Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το βραβείο Κούρος.

Μόνο για μεγάλους: Το ενεργειακό παιχνίδι αλλάζει πίστα

Και μια παρατήρηση. Το θέμα με τα θαλάσσια αιολικά που αφορούν επενδύσεις της τάξης των 700- 800 εκατ ευρώ έκαστο, η συζήτηση για ανάπτυξη τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, το ξένο και ελληνικό ενδιαφέρον, δείχνει ότι το παιχνίδι στην ελληνική ενεργειακή αγορά αρχίζει να χοντραίνει. Κάποτε τον τόνο έδιναν τα μεμονωμένα φωτοβολταικά και οι εγχώριοι μεγάλοι παίκτες. Τώρα τα μπατζετ των έργων μεγαλώνουν σημαντικά όσο προχωράμε βαθύτερα στην καρδιά της πράσινης μετάβασης. Τα μικρά πορτοφόλια που έπαιξαν μέχρι τώρα σημαντικό ρόλο, δεν θα έχουν παρόμοια θέση από εδώ και πέρα. Σκεφθείτε και τους διαγωνισμούς που έρχονται για έργα ΑΠΕ με μπαταρίες πίσω από τον μετρητή. Τα πάντα δείχνουν ότι περνάμε πλέον και στην Ελλάδα σε άλλη πίστα.

Ενεργειακοί στο Λονδίνο με τα 30 τρισ

Ένα σημαντικό ραντεβού δίνει η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο και οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια και με περισσότερους από 200 διαχειριστές. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί, στο Λονδίνο την Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 τρέχοντος, στο πλαίσιο του 2ου ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χ.Α, ενώ το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την αυλαία του συνεδρίου, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ. Στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν και οι «ενεργειακοί» οι κ.κ. Ε. Μυτιληναίος, Π. Τζανννετάκης ( CEO της Motor Oil), ο Κ. Μαύρος (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Α. Εξάρχου (CEO της Ιντρακάτ).

Επενδύσεις ΑΠΕ από εταιρείες έκπληξη

Αυτό που πολλοί έχουν χάσει είναι το πόσο σημαντικό συμπληρωματικό έσοδο προσφέρει η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων, σε σημαντικές ελληνικές εταιρείες, από κλάδους που δεν φανταζόμασταν. Ο Όμιλος “Καμαρίδης GlobalWire” ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους παραγωγής προϊόντων χάλυβα, έχει πραγματοποιήσει στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες συμπληρώνουν τη δραστηριότητα του, μέσω ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα 5 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 120 MW. Το ίδιο έχει κάνει επίσης στην Βόρεια Ελλάδα και τα μάρμαρα Παυλίδη, που εδώ και καιρό βρίσκεται εν μέσω μιας οικογενειακής κόντρας (πλέον και με δικαστικές προεκτάσεις) για τον έλεγχο της εταιρείας. Η  ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της ενέργειας κατέχοντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΕRFARM, με εν λειτουργία Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 80MW και επιπλέον 120 ΜW σε έργα ΑΠΕ , που τελούν υπό υλοποίηση.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας