Μενού Ροή
Στην «πρίζα» το μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Θεσπρωτία της γερμανικής ABO Wind - Ποια άλλα έργα έχει στα σκαριά ο γερμανικός όμιλος

Στην «πρίζα» μπαίνει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50 MW που κατασκεύασε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος ABO Wind (την κυριότητα του οποίου μεταβίβασε στη συνέχεια στην επίσης γερμανική Wirtgen Invest Energy), καθώς πρόσφατα (τέλη Δεκεμβρίου) τέθηκε σε λειτουργία -με τη σύνδεση στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας- ο Υποσταθμός 150/33 kV που κατασκεύασε. Πρόκειται για τον δεύτερο Υ/Σ που κατασκευάζει η ΑΒΟ Wind στην Ελλάδα και συνιστά ορόσημο για την παρουσία του ομίλου που μαζί με την Bay.Wa.Re συνιστούν τους πιο δραστήριους εκπροσώπους της Γερμανίας στον ελληνικό κλάδο ΑΠΕ.

Η ηλέκτριση του Υ/Σ σηματοδοτεί και τη  θέση σε εμπορική λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα παράγει περίπου περίπου 76 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλει στη μείωση των ετήσιων εκπομπών CO2 κατά 32.000 τόνους. Το έργο έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ και έχει εξασφαλίσει εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για 20 έτη.

Η ΑΒΟ έχει ήδη κατασκευάσει στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 100 ΜW και το πλάνο της προβλέπει τη συνέχιση των επενδύσεων στη χώρα, καθώς η ελληνική θυγατρική ΑΒΟ Wind Hellas αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, καθώς και έργων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 850 MW, για την πλειονότητα των οποίων έχει ήδη ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) και αναμένει τις προσφορές όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Ο στόχος που έχει τεθεί από την εταιρεία είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου έργων ύψους 2 GW τα επόμενα χρόνια.

Η γερμανική εταιρεία εισήλθε στην ελληνική αγορά ΑΠΕ το 2017 και ήταν εκ των πρώτων που τοποθετήθηκε στον κλάδο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πριν αυτός εισέλθει στην φάση εκρηκτικής ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται και σήμερα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής της ABO Wind Hellas Σπυρίδωνα Παπαλάμπρου, η ελληνική αγορά ΑΠΕ εμπνέει εμπιστοσύνη, υπάρχουν ωστόσο προβλήματα που απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις για να επιλυθούν, εντοπίζοντας ως σημαντικότερα εξ΄αυτών την  ανάγκη διαχείρισης της υπερπροσφοράς ΑΠΕ, την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με ταχύτερους ρυθμούς και την αποδοχή των ΑΠΕ από την τοπική κοινωνία.  Ο ίδιος είχε επίσης τονίσει την σπουδαιότητα της σύνδεσης της Ελλάδας με τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της κεντρικής Ευρώπης ώστε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας