Μενού Ροή
Υπερδιπλάσια των αιολικών τα φωτοβολταϊκά που τέθηκαν στην πρίζα το 2023

Με πολύ υψηλές ταχύτητες έτρεξαν οι ΑΠΕ και το 2023, καθώς στην πρίζα μπήκαν νέα έργα ισχύος 2,1 GW, δηλαδή περίπου το ένα έκτο της συνολικής εγκατεστημένης «πράσινης» ισχύος που ανέρχεται πλέον στα 12,2 GW.

Αυτό προκύπτει από το συνδυασμό των στατιστικών στοιχείων που έδωσαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ -που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου- το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και διεθνώς. Σε όλο τον κόσμο, η καινούρια «ηλιακή ισχύς» που προστέθηκε ήταν της τάξης του 1 GW. Με άλλα λόγια, κάθε μέρα του 2023 ηλεκτριζόταν πάνω από 1 GW νέων φωτοβολταϊκών, καταδεικνύοντας την ισχυρή δυναμική της συγκεκριμένης τεχνολογίας

Στην Ελλάδα, πέρυσι διασυνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη συνολικά διασυνδεδεμένη ισχύ σε 7 GW.  Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα νέα φωτοβολταϊκά που θα μπουν στην πρίζα θα σπάσουν το φράγμα των 2 GW. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα φωτοβολταϊκά που τέθηκαν σε λειτουργία ήταν υπερτριπλάσια από τα αιολικά, αφού οι ανεμογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο (153 τον αριθμό) ήταν συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 542,8 MW. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της νέας αυτής αιολικής ισχύος  -330 ΜW για την ακρίβεια- αναλογεί σε ένα και μόνο έργο, το mega project της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον Καφηρέα, το μεγαλύτερο cluster αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που ηλεκτρίστηκε πέρυσι.

Χωρίς τον Καφηρέα, όλα τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα που μπήκαν στην πρίζα πέρυσι είχαν σωρευτική εγκατεστημένη ισχύ 212 MW. Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ,  κατά την περίοδο 2018-2022  επελέγησαν μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.592MW. Όμως εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 614 MW, δηλ. το 38,6%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του 2023.

Η δυναμική των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στο ύψος των επενδύσεων που ξεπέρασαν το 1 δις. ευρώ (1,1 δις. ευρώ), συντηρώντας περί τις 15.400 θέσεις απασχόλησης, άμεσες και έμμεσες, σύμφωνα με τον ΣΕΦ. Στα αιολικά το σχετικό ποσό ήταν της τάξης των 600 εκατ. ευρώ (με το μεγαλύτερο μέρος να αντιστοιχεί και πάλι στο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής).

Τα φωτοβολταϊκά εξάλλου κάλυψαν το 2023 το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη  θέση στον κόσμο, μετά τη Χιλή. Για σύγκριση, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Να σημειωθεί τέλος ότι  από τη νέα ισχύ, σχεδόν 250 MW ήταν συστήματα net-metering, το 20% των οποίων ήταν οικιακά. Η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει πλέον τα 450 MW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας