Οι κάμερες σε δάση βοηθούν στην πρόληψη των πυρκαγιών. Τα φωτοβολταϊκά όμως; Και αυτά θα μπορούσαν σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) που φθάνει στο συμπέρασμα ότι οι οικιακές ηλιακές συστοιχίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών, λόγω της ευαισθησίας τους στον καπνό.
Στη μελέτη « Ποσοτικοποίηση της επίδρασης του καπνού των δασικών πυρκαγιών στην παραγωγή ηλιακών φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία », που δημοσιεύτηκε στο eScience, οι ακαδημαϊκοί εξήγησαν ότι η ανάλυσή τους έλαβε υπόψη τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τους μεταξύ 2019 και 2020, τις οποίες περιέγραψαν ως καταστροφές εθνικών και ακόμη και παγκόσμιων αναλογίες. «Η φωτιά έκαψε μια εκτιμώμενη έκταση 243.000 km 2, οδήγησε στην απώλεια 33 ζωών, σκότωσε αμέτρητα ζώα, κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια και απελευθέρωσε περισσότερους από 700 εκατομμύρια τόνους CO 2 στην ατμόσφαιρα», εξήγησαν.
Οι ακαδημαϊκοί τόνισαν ότι ο καπνός της πυρκαγιάς επηρεάζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος μειώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλώντας ρύπανση μέσω της εναπόθεσης σωματιδίων στα ηλιακά πάνελ.
Η ανάλυσή τους περιελάμβανε 160 οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με εύρος ισχύος από 0,5 kW έως 5,4 kW κατανεμημένες στη Νέα Νότια Ουαλία και εξέτασε την επίδραση της συγκέντρωσης λεπτών σωματιδίων στην απόδοση των φωτοβολταϊκών. Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας παρατηρήθηκαν τα πρωινά και τα βράδια, με τη μικρότερη επίπτωση γύρω στη 1 μ.μ.
Προσδιόρισαν επίσης τον αντίκτυπο της ώρας της ημέρας και την απόσταση μεταξύ της τοποθεσίας της τοποθεσίας και του σταθμού μέτρησης . Αυτό, με τη σειρά του, τους επέτρεψε να διορθώσουν εγγενώς τη ρύπανση κατά τον προσδιορισμό των απωλειών ισχύος λόγω του καπνού της δασικής πυρκαγιάς.
Η μέση μείωση της παραγωγής ενέργειας για όλα τα συστήματα που αναλύθηκαν βρέθηκε να είναι περίπου 13% ανά 100 μg/m 3 για το AM1.0. Η συνολική απώλεια ενέργειας κατά τη διάρκεια των 71 ημερών και για τα 160 συστήματα υπολογίστηκε σε περίπου 4,2%, με τη συνολική απώλεια ενέργειας σε όλη την πολιτεία να φτάνει περίπου τα 175 ± 35 GWh κατά την περίοδο της δασικής πυρκαγιάς.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόβλεψη για τη συγκέντρωση PM 2,5 . «Τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν χρειάζεται να καθαρίζονται ή να συντηρούνται πέρα από την κανονική συντήρηση για να μετρηθεί μια αξιόπιστη συσχέτιση μεταξύ φωτοβολταϊκών και PM 2.5 », ανέφερε. «Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως έγκαιρη προειδοποίηση για την ανίχνευση δασικών πυρκαγιών παρέχοντας χρονικές και χωρικές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και τις κατά προσέγγιση συγκεντρώσεις καπνού της δασικής πυρκαγιάς». Επιπλέον, πρόσθεσαν, τα φωτοβολταϊκά συστήματα ταράτσας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμοκρασία και τον άνεμο.