Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά για όλους» ζητά να σταματήσει αμέσως η αδειοδότηση και εγκατάσταση εμπορικών φωτοβολταϊκών πάρκων, ώστε «η εναπομείνασα περιορισμένη χωρητικότητα του δικτύου της ΑΗΚ να αξιοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο και έναντι πάσης θυσίας για σκοπούς αυτοπαραγωγής φθηνού ηλεκτρισμού από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, στο πλαίσια προτεινόμενου σχεδίου» που η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία αποκαλεί «ΦΩΤΟΒΟΛΤAΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ».
Σύμφωνα με την επιστολή «εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας τη μέχρι σήμερα πολιτική προώθησης των φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτή η πολιτική λειτούργησε τυχαία ή σκόπιμα υπέρ των εμπορικών φωτοβολταϊκών και σε βάρος των αυτοκαταναλωτών, οικιακών και επιχειρηματικών. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, έχουν εγκατασταθεί δεκάδες χρυσοφόρα εμπορικά φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες δεκάρια πολύτιμης γεωργικής και δασικής γης, καταλαμβάνοντας παράλληλα το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης δυνατότητας του απομονωμένου ηλεκτρικού δικτύου της ΑΗΚ».
Στην επιστολή προστίθεται ότι «οι χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παρέμειναν και εξακολουθούν να παραμένουν στο έλεος της ενεργειακής φτώχειας, λόγω της σκόπιμης ή τυχαίας μη προώθησης των κατάλληλων σχεδίων. Επιπλέον, οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου, ακόμη και στην περίπτωση που δημιουργηθεί επιτέλους το κατάλληλο σχέδιο εγκατάστασης ΦΒ για σκοπούς αυτοπαραγωγής από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, να μην έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΑΗΚ, λόγω αδυναμίας του δικτύου».
Η Πρωτοβουλία Φωτοβολταϊκά για όλους καλεί επίσης τις «οργανώσεις όπως η ΟΕΒ, η ΠΟΒΕΚ, το ΚΕΒΕ, ο ΠΑΣΥΞΕ ο Σύνδεσμος Καταναλωτών κ.ά.» να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους, που δεν εμπόδισαν την αποτροπή της δημιουργίας του προβλήματος με το οποίο βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα τα μέλη τους. Γνώριζαν ότι τα μέλη τους έπασχαν από ενεργειακή φτώχεια, γνώριζαν τη μη ύπαρξη του καταλλήλων σχεδίων αξιοποίησης των ΦΒ, γνώριζαν ότι η ενεργειακή φτώχεια θα μπορούσε και μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αξιοποίηση των ΦΒ, γνώριζαν τις περιορισμένες δυνατότητες του απομονωμένου ηλεκτρικού δικτύου της ΑΗΚ, έβλεπαν ότι τεράστια εμπορικά ΦΒ ξεφυτρώνουν στα χωράφια και όχι σε βιομηχανικές, εμπορικές και οικιακές στέγες και δεν έπραξαν ως όφειλαν τα δέοντα. Επίσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα, που κόπτονται τάχα για το φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους, που υποβοήθησε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με την εγκατάσταση εμπορικών ΦΒ στο έδαφος, αντί στις στέγες των κατοικιών και των επιχειρήσεων».
Στην επιστολή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η Πρωτοβουλία εισηγείται ένα νέο σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους Ανεξαιρέτως, που θα καλύψει και τις επιχειρήσεις, μέσω δανεισμού από εμπορικές τράπεζες, είτε με net metering, είτε με net billing. Μεταξύ άλλων προτείνει όπως «ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται σε εμπορική τράπεζα για την εξασφάλιση του απαραίτητου δανείου, με εγγύηση εξόφλησης την αποσύνδεση του φωτοβολταϊκού, και επιπρόσθετα, αν χρειαστεί, να δίδεται και εγγύηση του Ταμείου ΑΠΕ/ΕΞΕ, το οποίο θα διατηρήσει με αυτό τον τρόπο τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ του. Για την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης, οι τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία παραχωρεί χαμηλότοκα δάνεια για σκοπούς προώθησης των ΑΠΕ. Τέλος, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι φυσικά πρόσωπα και επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με δανεισμό, να μη λαμβάνουν οποιαδήποτε χορηγία από το Ταμείο ΑΠΕ/ΕΞΕ, ενώ όσοι θα χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια να λαμβάνουν την χορηγία που ισχύει σήμερα, δηλ.375 ευρώ ανά κιλοβάτ».
Πηγή: Φιλελεύθερος