Μενού Ροή
Γιατί αγοράζουν ΑΠΕ σε υψηλές τιμές οι ελληνικοί όμιλοι;

Σε κλάδο, που λειτουργεί ως “λοκομοτίβα” ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία εξελίσσονται οι ΑΠΕ. Αναμένεται, δε, και φέτος να πρωταγωνιστήσουν σε επενδύσεις και διαδικασίες προσέλκυσης κεφαλαίων, εγχώριων και εξωχώριων, μια και οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας βλέπουν τις ΑΠΕ ως απαραίτητο μοχλό “πρασινίσματός” τους, ενώ και ξένοι, παρά το ότι οι αποδόσεις έργων έχουν μειωθεί, θεωρούν ότι η χώρα, λόγω καιρού και φυσικών χαρισμάτων, έχει μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης.

“Γίνεται χαμός στις ΑΠΕ” ανέφερε, χαρακτηριστικά,  χθες ο κ. Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της εταιρείας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023 και τις προοπτικές για το 2024.

Μάλιστα, όπως είπε ο κλάδος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι ο πιο δυναμικός στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εγχώριων και ξένων για επενδύσεις σε ελληνικά assets διατηρείται ισχυρό ενώ πλέον οι αποτιμήσεις των επιχειρηματικών συναλλαγών γίνονται σε ίδια ή ακόμη και καλύτερα επίπεδα από άλλες χώρες. “Οι αποτιμήσεις που γίνονται πλέον οι ελληνικές συναλλαγές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές που γίνονται στις άλλες αγορές. Τα ελληνικά assets έχουν γίνει ακριβά αλλά παραμένουν ελκυστικά για τους επενδυτές” σημείωσε εξηγώντας σε σχέση με τους πωλητές ότι “οι αποτιμήσεις αυτών των asset είναι πολύ ελκυστικές σήμερα και αν αν δεν έχεις πλάνο στρατηγικό όπως οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας για αλλαγή μίγματος παραγωγής  τότε μπαίνεις σε διαδικασίες να πουλάς” επεσήμανε ο κ. Μακρυπίδης. 
 

Γιατί αγοράζουν;

 
Εξήγησε, δε, ότι οι αποδόσεις των ΑΠΕ είναι χαμηλού ρίσκου και έτσι είναι χαμηλές. Σε συνδυασμό, δε, με το ακριβό κόστος χρηματοδότησης λειτουργούν, συχνά, πιο ευνοϊκά για τους χρηματοδότες (π.χ. τράπεζες) των επενδυτών παρά για τους ίδιους τους επενδυτές. Γιαυτό, με δεδομένη τη ζήτηση, πολλές εταιρείες επιλέγουν να πωλούν τα asset που αδειοδοτούν και χτίζουν, παρά να τα διακρατούν, ανέφερε. Ειδικά, όμως, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, που κατοχυρώνουν θέση στην επόμενη μέρα είναι έτοιμοι να πληρώσουν ακριβά την αλλαγή του μίγματός τους, όπως προαναφέρθηκε, ώστε να λάβουν μια "πράσινη" θέση.  Χαρακτηριστικές, είναι άλλωστε, οι κινήσεις ομίλων όπως η ΔΕΗ, η Motor Oil, η HELLENiQ ENERGY, ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και η Volton - Intrakat κτλ.

Βέβαια, και οι ξένοι βλέπουν ευκαιρίες παρά το ότι ξέρουν ότι με βάση τους στόχους για πράσινη παραγωγή (30 γιγαβάτ το 2030 και 50 γιγαβάτ το 2050) μόλις το 10-20% των έργων που έχουν κατατεθεί και φτάνουν τα 100 γιγαβάτ, θα ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη είναι υπογεγραμμένα deals ύψους 7 δισεκ. ευρώ. Έτσι το 2024 αναμένεται να είναι μια πολύ δυνατή χρονιά με καλύτερες επιδόσεις από τις περισινές όπου καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας σε  αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως,δε, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά κάθε εβδομάδα στην εταιρεία υπάρχει και ένας νέος επενδυτής για την αγορά των ΑΠΕ, όπου οι ενεργειακοί όμιλοι της Ελλάδας έχουν ανεβάσει ταχύτητα.

Το 2023

Με βάση τη μελέτη, η εξαγορά της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, “σφράγισε” τον κλάδο της ενέργειας και των ΑΠΕ το 2023 με το ύψος των εξαγορών και συγχωνεύσεων να ανέρχεται σε 2,6 δισεκ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους 1,240 δισ. ευρώ. Σε Ενέργεια και ΑΠΕ πέρυσι έγιναν 22 συνολικά εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με το 2022.

Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις στις ΑΠΕ λόγω και των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. 

Από τα deals που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024 είναι έτους η εξαγορά της Volterra Εμπορίας του ομίλου ΑΒΑΞ από τη Μυτιληναίος, με το τίμημα να εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 24 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ τα πρώτα deals της χρονιάς αφορούν στην απόκτηση του 25% της ΕΛΤΕΧ Ανεμος από τη More του ομίλου της Motor Oil έναντι τιμήματος 123,5 εκατ. ευρώ και εντός του έτους αναμένεται η απόκτηση από τον όμιλο Helleniq Energy του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Μυτιληναίος.

Η συνολική εικόνα

 Με βάση τα στοιχεία της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ).

Το 2023, πραγματοποιήθηκαν 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του έτους, είναι η συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity). Συγκεκριμένα, το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ με 24 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες).

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας το 2023 ήταν  μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία παρά το δυσμενές γενικότερο περιβάλλον αναφορικά με τις γεωπολιτικές καταστάσεις σε Ουκρανία, Ισραήλ και αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τα επιτόκια αν και για πρώτη φορά υπάρχουν σημάδια ότι το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε πτώση των επιτοκίων.

«Το πιο σημαντικό ήταν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πάρα πολλά χρόνια και ελπίζουμε ότι με αυτή την εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία θα δούμε νέους και άλλου  τύπου επενδυτές και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας.

Όπως είπε «η δυναμική των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων συνεχίζεται αμείωτη καθώς τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια χρονιά – ρεκόρ. Παράλληλα το γεγονός ότι για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία Έλληνες επενδυτές συνήψαν συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ  με ξένες επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί μια σειρά αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ».

Τα deals που ολοκληρώνονται το 2024

Στους κλάδους που αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο για νέα deals είναι η ενέργεια και κυρίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα τρόφιμα με 3 πλάνα, τα ξενοδοχεία με αντίστοιχα άλλα 3,  οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία, κλάδοι που ήταν οι κορυφαίοι το 2023 σε όρους δραστηριότητας συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και ο κλάδος τροφίμων και ποτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας