Μενού Ροή
Τεχνολογικοί κολοσσοί κάνουν στροφή στην πυρηνική ενέργεια και στις ΑΠΕ

H Amazon Web Services (AWS) απέκτησε πρόσφατα την πανεπιστημιούπολη του κέντρου δεδομένων 960 MW της Talen Energy στην Πενσυλβάνια, η οποία αντλεί ενέργεια από τον γειτονικό πυρηνικό σταθμό Susquehanna των 2,5 GW. Η συμφωνία των 650 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι μόνο μια σημαντική επένδυση για την Amazon αλλά και μια σαφής ένδειξη μιας ευρύτερης τάσης στον κλάδο της τεχνολογίας: οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τις λειτουργίες των κέντρων δεδομένων τους.

Η Amazon δεν είναι j μόνη. Kαι η Microsoft έχει κάνει βήματα προς την πυρηνική ενέργεια, υπογράφοντας μια συμφωνία πέρυσι με την Helion Energy, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία πυρηνικής σύντηξης. Η Helion αναμένεται να παρέχει στη Microsoft ηλεκτρική ενέργεια μετά από περίπου πέντε χρόνια, σηματοδοτώντας την πρώτη συμφωνία αγοράς ενέργειας για την ενέργεια σύντηξης. Στοίχημα αποτελεί εάν η Helion θα μπορέσει να τηρήσει τη φιλόδοξη υπόσχεσή της να παρέχει αξιόπιστη ενέργεια σύντηξης σε πέντε χρόνια.

Η τάση για εξερεύνηση πηγών ενέργειας αιχμής για την τροφοδοσία των λειτουργιών τους εκτείνεται πέρα από αυτούς τους δύο τεχνολογικούς γίγαντες. Οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, που συχνά επικρίνονται για την υψηλή τους κατανάλωση ενέργειας, κάνουν επίσης βήματα προόδου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές.

Για παράδειγμα, η Aspen Creek, μια εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων,  χρησιμοποιεί ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για την τροφοδοσία των δραστηριοτήτων εξόρυξής της. Ομοίως, το Blockfusion και το US Bitcoin είναι δύο εταιρείες που άνοιξαν εγκαταστάσεις στους καταρράκτες του Νιαγάρα για να επωφεληθούν από την άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια της περιοχής. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παίζει επίσης ρόλο στη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή πετρελαίου. Με τον εντοπισμό τους κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου, οι εταιρείες εξόρυξης μπορούν να υποστηρίξουν τεχνολογίες που συλλαμβάνουν και χρησιμοποιούν φυσικό αέριο που διαφορετικά θα αναφλεγόταν ή θα εξαεριζόταν, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα.

Οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δίνουν επίσης ώθηση στην πυρηνική ενέργεια. Η TeraWulf άνοιξε πέρσι την πρώτη μονάδα εξόρυξης κρυπτογράφησης στις ΗΠΑ που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από πυρηνική ενέργεια. Επιπλέον, η Oklo, μια ενεργειακή startup σχεδιάζει να κατασκευάσει προηγμένους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, υπέγραψε 20ετή συμφωνία με την εταιρεία εξόρυξης Compass Mining.

Η αυξανόμενη υιοθέτηση πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από εταιρείες τεχνολογίας είναι ένα σημάδι ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με τη χρήση της ενέργειας. Η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ απέσυρε πρόσφατα μια έρευνα σχετικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων λόγω της αποτυχίας του οργανισμού να ακολουθήσει καθιερωμένες διαδικασίες συλλογής δεδομένων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Καθώς η ανάγκη  κατανάλωσης ενέργειας αυξάνεται, οι εταιρείες αναζητούν προληπτικά λύσεις και συνάπτουν συνεργασίες με παρόχους ενέργειας. Αυτή η τάση δείχνει ότι ο κλάδος είναι απόλυτα ικανός να προσαρμόσει και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του κοινού, πριν καν προλάβει οποιαδήποτε κυβέρνηση να παρέμβει για να κάνει οτιδήποτε.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι συχνά ο καλύτερα εξοπλισμένος για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον κλάδο του. Όταν αντιμετώπισαν κριτική για τη χρήση της ενέργειας τους, οι εταιρείες τεχνολογίας ανταποκρίθηκαν εξερευνώντας και επενδύοντας σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών. Ενώ οι κυβερνήσεις μπορεί να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας συνολικά —όπως μέσω των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας —στρεφόμενοι προς πηγές χαμηλών εκπομπών, αυτές οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τη χρήση ενέργειας με την πάροδο του χρόνου όπως απαιτεί η τεχνολογία, χωρίς να ανησυχούν για τις αποσκευές που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ωφελεί τις εταιρείες από την άποψη των δημοσίων σχέσεων, αλλά έχει το πρόσθετο όφελος της αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ανησυχιών χωρίς να εγκαταλείπει την καινοτομία.

Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται σε άλλες τεχνολογίες έντασης ενέργειας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας αυτή την ιστορία. Η τεχνητή νοημοσύνη, με την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της και τις τεράστιες υπολογιστικές της ανάγκες, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει παρόμοιο έλεγχο σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. Η προσέγγιση που ακολουθείται στους χώρους εξόρυξης και υπολογιστικού νέφους μπορεί να χρησιμεύσει ως σχέδιο για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Προβλέποντας πιθανές ανησυχίες εκ των προτέρων και αναζητώντας ενεργά συνεργασίες με παρόχους ενέργειας, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για υπεύθυνη χρήση ενέργειας.

Οι πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και παρόχων πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας αποτελούν απόδειξη της δέσμευσης της βιομηχανίας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. Αυτές οι εταιρείες όχι μόνο διασφαλίζουν τα δικά τους καλύτερα συμφέροντα από τη σκοπιά των αποτελεσμάτων τους, αλλά ανοίγουν το δρόμο για ένα μέλλον με περισσότερη ενέργεια, καθιστώντας αξιόπιστους συνεργάτες και πελάτες για τις πηγές ενέργειας του αύριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας