Μενού Ροή
"Κλειδί" η Κίνα για την ενεργειακή μετάβαση της Αφρικής

Μετά από ένα ακόμη ρεκόρ στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που κατέγραψε η Κίνα το 2023, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης των ΑΠΕ,  έχει μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσει μία ενεργειακή επανάσταση στην Αφρική.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το στοίχημα είναι να αντιστρέψει σχεδόν δύο δεκαετίες παραμέλησης των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια της Αφρικής. Το Πεκίνο έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος διμερής εμπορικός εταίρος της ηπείρου από τις αρχές του αιώνα και έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από τρία χρόνια , ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα δεν θα κατασκευάσει νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αν και το δυναμικό πράσινης ενέργειας της Αφρικής είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, ο κινεζικός δανεισμός και οι επενδύσεις έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής σχετικά μικρή υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και της Κοινοπραξίας Αφρικανικής Οικονομικής Έρευνας.

Ο δανεισμός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, από τα δύο κύρια αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα της Κίνας αποτελούσε μόλις το 2% των ενεργειακών δανείων 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2000 έως το 2022, ενώ περισσότερο από το 50% διατίθεται στα ορυκτά καύσιμα. «Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών προκλήσεων και των μελλοντικών ενεργειακών ευκαιριών, η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο συμβάλλοντας στην ενεργειακή πρόσβαση και μετάβαση της Αφρικής μέσω του εμπορίου, της χρηματοδότησης και των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων», αναφέρει η έκθεση.

Τα κινεζικά αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα έχουν επικεντρωθεί στην επένδυση στην εξόρυξη και την εξαγωγή εμπορευμάτων στην Κίνα και σε έργα ηλεκτροδότησης. Τουλάχιστον οκτώ έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας που χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας (CHEXIM), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 26% του συνόλου των δανείων υδροηλεκτρικής ενέργειας, προορίζονται να υποστηρίξουν την εξόρυξη διαφόρων μετάλλων. «Αν και αυτή η διαδρομή έχει οδηγήσει σε έσοδα από εξαγωγές για τις αφρικανικές οικονομίες, οι αφρικανικές χώρες δεν λαμβάνουν ακόμη τα πλήρη οφέλη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε η έκθεση.

Το 2022, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν περίπου το 75% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική και περίπου το 90% της κατανάλωσης ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας