Μενού Ροή
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι νέοι στόχοι για ΑΠΕ - Τι γίνεται με το υδρογόνο

Σημαντική αύξηση στη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, προβλέπουν οι νέοι στόχοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ, Δημήτρη Καρδοματέα, στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο 87% από 79% στο προηγούμενο ΕΣΕΚ ), η περαιτέρω μείωση του φυσικού αερίου αλλά και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων και έργων αντλησιοταμίευσης μετά το 2030 .

Στόχος είναι να κλειδώσει το σχέδιο μέχρι και το τέλος του μήνα, να βγει σε δημόσια διαβούλευση και μέχρι τέλος Ιουνίου να αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Το τελευταίο draft που είχε αποσταλεί τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες επέστρεψε με παρατηρήσεις. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, το μερίδιο συμμετοχής των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προτείνεται να φτάσει στο 87% το 2030 από 80% που είχε γραφτεί τον Νοέμβριο. Παράλληλα, ο δεσμευτικός στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη τίθεται στο 52% για το 2030 , 6 μονάδες πάνω από το προηγούμενο σχέδιο. Όσον αφορά τις μεταφορές , πέφτει στο 26% ο στόχος της διείσδυσης της "πράσινης ενέργειας" από 29% που είναι ο στόχος της ΕΕ.

Το νέο draft πατάει σε στέρεο έδαφος και δείχνει πιο ρεαλιστικό σε σχέση με τους υπερφιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους, με γνώμονα την καλύτερη απόδοση κόστους - οφέλους. Γι αυτό το λόγο διαγράφηκαν, η έγχυση υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου εφόσον γίνεται με κρατικούς πόρους. Η χρήση του υδρογόνου προορίζεται για παραγωγή συνθετικών καυσίμων και μόνο στις μεταφορές. Όπως τονίζεται η έγχυση υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου δεν θα επιχορηγείται γιατί θεωρείται μια μη οικονομική επιλογή επειδή υπάρχουν άλλες φθηνότερες.

Οι αλλαγές μετά το 2030

Για τα επόμενα έξι χρόνια δεν προβλέπονται δραστικά μέτρα. Το 2030 αποτελεί το έτος ορόσημο. Από την μία η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίζεται αρκετά γιατί κατευθύνεται στην βιομηχανία, την ηλεκτροπαραγωγή και στα κτίρια.

Ραγδαία προβλέπεται η ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών έργων και των υποδομών αντλησιοταμίευσης, η οποία αυξάνεται σχεδόν στα 4,9 GW το 2040 από τα 2,2 GW το 2030 ενώ οριακά αυξημένη εμφανίζεται η χρήση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο 1,95 GW από 1,9 GW.  Όσον αφορά κτίρια και αναβάθμιση ακινήτων, προβλέπεται η αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και η αγορά νέων λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, όπως αντλίες θερμότητας. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί δραστικά οι τιμές στις αντλίες θερμότητας και θα έχουν γίνει πιο προσιτές για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας