Μενού Ροή
ΑΠΕ: Τρίπτυχο υπεραξίας από την “ενεργειακή δημοκρατία” στην ύπαιθρο

 “Ύπαιθρος και ΑΠΕ είναι συνυφασμένες”. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών περιγράφοντας το μοντέλο ανάπτυξης ΑΠΕ μικρής κλίμακας σε περιοχές με πρωτογενή παραγωγή, που φέρνει “¨τριπλό κέρδος”. Δηλαδή, επιστρέφουν αξία στην τοπική κοινωνία, μειώνουν το κόστος παραγωγής και βέβαια δημιουργούν  συνθήκες “υιοθεσίας” του μεγάλου στοιχήματος του πράσινου μετασχηματισμού στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως ανέφερε εξειδικεύοντας, ο Συνεταιρισμός ασχολήθηκε με τις ΑΠΕ πριν 12 χρόνια και σήμερα έχει 5.500 μέλη στις ενεργειακές κοινότητες, ενώ οι επενδύσεις φτάνουν τα €600 εκατ. “Έχουμε ενεργειακή δημοκρατία, καθώς το εισόδημα από τις ΑΠΕ διαχέεται στην επαρχία και γίνεται μόχλευση των χρημάτων”, ανέφερε, τονίζοντας, ότι “το λιανεμπόριο θέλει οργανωμένους συνεταιρισμούς”.

Τριπλό κέρδος

Όπως τόνισε ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς οι ΑΠΕ αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της υπαίθρου των συνεταιρισμών και των αγροτών, συνδυάζοντας την προστασία το περιβάλλοντος, τη μόνιμη μείωση του κόστους παραγωγής με την εξασφάλιση σημαντικού σταθερού συμπληρωματικού εισοδήματος, τόσο για τους αγρότες, όσο και τους συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με τον ΓΓ. της ΕΘΕΑΣ, οι συνεταιρισμοί αποτελούν προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς τα οφέλη επιστρέφουν στους παραγωγούς και διατηρούν σταθερό το οικονομικό, κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στην περιφέρεια. Η «Ένωση Αγρινίου» έχει καταφέρει αυτό να το κάνει πράξη, στηρίζοντας την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα να βοηθά την ΕΘΕΑΣ και τα άλλα μέλη Συνεταιρισμών να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες, που προσφέρουν οι ΑΠΕ. Εξήγησε, τέλος τις μορφές ΑΠΕ που έχει επενδύσει η Ένωση Αγρινίου και τα σχέδια της για περαιτέρω  ανάπτυξη.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσουπιάς, οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι καίριας σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αυτές δημιουργούν πρόσθετο/συμπληρωματικό εισόδημα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικρών επενδυτών και τις οικογένειές τους. Εισόδημα που αποκομίζουν μικροί και πολύ μικροί επενδυτές, το οποίο και διαχέεται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της πρόσθετης κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.  Δίνεται, έτσι, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων η δυνατότητα συμμετοχής σε έργα ΑΠΕ και στους μικρούς και πολύ μικρούς επενδυτές, που, σε συνέργεια με μεγαλύτερα σχήματα υλοποιούν έργα κυκλικής οικονομίας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό.

Παράλληλα, η άμεση συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις Ενεργειακές Κοινότητες, στις Α.Π.Ε. και σε καινοτόμες δράσεις και έργα, συμβάλλει αποφασιστικά και όσο οτιδήποτε άλλο στην «αποδαινομονοποίηση» των παρεμβάσεων στο τοπικό περιβάλλον για την λειτουργία των ΑΠΕ.  Επιπλέον αποφεύγεται η εκμετάλλευση της αγωνίας των τοπικών κοινωνιών για τυχόν επικίνδυνες παρεμβάσεις στο περιβάλλον σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.  

Συνοπτικά, όπως είπε ο κ. Κουτσουπιάς οι Ενεργειακές Κοινότητες συμβάλλουν:  

  • Στην ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα στην ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος σε χιλιάδες οικογένειες στην ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα
  •  Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στην προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας  
  •  Στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και φυσικά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα για την κλιματική ουδετερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας