Το παράδοξο είναι ότι το ένα μετά το άλλο τα λουκέτα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες στον κλάδο των ΑΠΕ συμπίπτουν με μια χωρίς προηγούμενη έκρηξη της ζήτησης για συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (αιολικά και ηλιακά) στη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσθήκες στη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών πάνελ, τρέχουν με ρυθμό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Αλλά οι κατασκευαστές με έδρα την Ευρώπη που προμηθεύουν αυτά τα πάνελ συντρίβονται από τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ, των οποίων οι κυβερνήσεις παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στους παραγωγούς τους.
Το κρίσιμο δίλημμα
Η κατάσταση θέτει ένα δίλημμα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιθυμούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή: Είτε προσφέρετε περισσότερη υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι η τοπική παραγωγή μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική, είτε επιτρέψτε στην ανεμπόδιστη ροή εισαγωγών να πάρει την πρωτοκαθεδρία στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αναζητούν μια τέτοια κίνηση υποστήριξης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία δίνει αγώνα ζωής και θανάτου.
Η Κίνα αναπτύσσει διαρκώς την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων και πλέον αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας. Το κόστος παραγωγής πάνελ εκεί είναι περίπου 12 σεντς ανά watt ενέργειας που παράγεται, σε σύγκριση με 22 σεντς στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Wood Mackenzie.
Οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν ως μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 επιτρέπουν σε ορισμένους κατασκευαστές συστημάτων ΑΠΕ και εταιρείες κατασκευής έργων ΑΠΕ να διεκδικούν φορολογικές εκπτώσεις, οι οποίες προσελκύουν επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.
Η Meyer Burger έχει ανακοινώσει ότι στα σχέδιά της περιλαμβάνεται ένα εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών πάνελ στην Αριζόνα και ένα εργοστάσιο ηλιακών κυψελών στο Κολοράντο.
«Κάναμε μια τολμηρή κίνηση ελλείψει οποιασδήποτε υποστήριξης βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη και μεταφέραμε ένα έργο ανάπτυξης ηλιακών κυψελών από τη Γερμανία στις ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gunter Erfurt σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ομοίως, η εταιρεία μπαταριών Freyr που δραστηριοποιείται ως επί το πλείστον στη Νορβηγία, έχει σταματήσει τις εργασίες σε ένα ημιτελές εργοστάσιο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και επικεντρώνεται στα σχέδια για ένα εργοστάσιο στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της πολιτικής στήριξης στον κλάδο από την Ουάσιγκτον.
«Ξοδέψαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας πραγματικά να βεβαιωθούμε ότι δεν κάναμε λάθος», δήλωσε ο Birger Steen, διευθύνων σύμβουλος της Freyr: Η εταιρεία αρχικά αναζητούσε υποστήριξη από τις νορβηγικές ή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
«Φτάσαμε στο σημείο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η μορφή απάντησης σε επίπεδο πολιτικής δεν ήταν επικείμενη».
Κληθείς να σχολιάσει, το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας απάντησε ότι δρομολόγησε ένα πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής που στοχεύει σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ηλιακών πάνελ και μπαταριών, αλλά δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εταιρείες σε αυτήν την ιστορία.