Ο Μάρτιος έκλεισε με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη, ενώ σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία, υγρασία και λασποβροχές μείωσαν την ηλιακή ακτινοβολία στο 90% των τυπικών επιπέδων του μήνα. Εν τω μεταξύ, η Σρι Λάνκα και τμήματα της Ινδίας απολάμβαναν αυξημένη ακτινοβολία, έως και 115% πάνω από το κανονικό, λόγω της μειωμένης νεφοκάλυψης, σε αντίθεση με τις ανατολικές περιοχές που επηρεάστηκαν από έντονες βροχοπτώσεις. Από την άλλη, η υπόλοιπη Δυτική Ασία είδε τοπικές διακυμάνσεις από 90-110% κανονική ακτινοβολία.
Τα φωτοβολταϊκά στην Αραβική Χερσόνησο αντιμετώπισαν προκλήσεις καθώς η χαμηλή πίεση οδήγησε νοτιοανατολικούς ανέμους που έφεραν αυξημένη υγρασία, σύννεφα και περιστασιακές βροχές. Η σχετική ατμοσφαιρική αστάθεια προκάλεσε ισχυρούς ανέμους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καταιγίδες σκόνης, όπως φάνηκε στο τέλος του μήνα. Αυτές οι επιπτώσεις συνέβαλαν σε πτώση 10-15% της ηλιακής ακτινοβολίας σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και η Υεμένη
Στις 24 Μαρτίου, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ εξέδωσε προειδοποίηση για τη σκόνη λόγω των ισχυρών ανέμων σε όλη τη χερσόνησο. Η σκόνη στην ατμόσφαιρα διαχέει την ακτινοβολία, μειώνοντας σημαντικά την ακτινοβολία ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σύννεφα. Αυτό οδηγεί επίσης σε σημαντική ρύπανση των φωτοβολταϊκών καθώς η σκόνη "κάθεται". Μέσα σε 24 ώρες από την προειδοποίηση, η ατμοσφαιρική επίδραση αυτού του νέφους σκόνης ήταν ιδιαίτερα έντονη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη, δείχνοντας πώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν απότομα την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Η εταιρεία Solcast μελέτησε τα δεδομένα παρακολουθώντας σύννεφα και αερολύματα σε ανάλυση 1-2 km παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και αλγόριθμους. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την προώθηση μοντέλων ακτινοβολίας, επιτρέποντας στο Solcast να υπολογίζει την ακτινοβολία σε υψηλή ανάλυση.
Γιατί και τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται ξεσκόνισμα
Η σκόνη στην ατμόσφαιρα διαχέει την ακτινοβολία, μειώνοντας σημαντικά την ακτινοβολία ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σύννεφα. Αυτό οδηγεί επίσης σε σημαντική ρύπανση των φωτοβολταϊκών καθώς η σκόνη "κάθεται".
Γιατί και τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται ξεσκόνισμα