Μενού Ροή
Αύξηση ρεκόρ για τα φωτοβολταϊκά στην Τουρκία

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Τουρκίας κατέγραψε αύξηση ρεκόρ μέσα σε ένα μήνα τον Απρίλιο, αυξανόμενη κατά περίπου 1,3 GW σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η ισχύς ηλιακής ενέργειας της χώρας έφτασε τα 13,9 GW στα τέλη Απριλίου, σημειώνοντας αύξηση 1,3 GW σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τουρκική Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TEIAŞ) από το Πρακτορείο Anadolu (AA).

Η Τουρκία εστιάζει σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάθε χρόνο, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση και να επιτύχει μηδενικές εκπομπές στον ενεργειακό τομέα. Ο Hakan Erkan, γενικός γραμματέας της Ένωσης Βιομηχάνων και Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (GENSED), δήλωσε στο ΑΑ ότι οι αλλαγές στον Κανονισμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρίς άδεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση.

Ο Erkan σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό, οι εγκαταστάσεις παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άδεια έπρεπε να βρίσκονται στον ίδιο χώρο άδειας διανομής. Έχει γίνει όμως άρση αυτού του περιορισμού. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις επιτρέπεται πλέον να πωλούν το πλεόνασμα παραγωγής.

Τον Αύγουστο του 2022 η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς της χώρας (EMRA) ανακοίνωσε σημαντικές τροποποιήσεις στον κανονισμό σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άδεια, απλοποιώντας τη διαδικασία για τους καταναλωτές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση. Γεγονός που προκάλεσε αύξηση της επενδυτικής όρεξης στην τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με το νέο πλαίσιο οι εγκαταστάσεις "πάτησαν γκάζι". Χορηγήθηκαν άδειες για μη αδειοδοτημένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ που κυμαίνονται από 100 έως 500 MW ή και μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον Εrkan , στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία στοχεύει ο βιομηχανικός της τομέας να λειτουργεί χωρίς να εκπέμπει άνθρακα κατά την παραγωγή και ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με τις εξαγωγές στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Δηλώνοντας ότι αυτός είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τα εργοστάσια να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, ο Εrkan σχολίασε ότι «ειδικά οι εταιρείες που ασχολούνται με εξαγωγές έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν μη αδειοδοτημένες ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πριν από την 1η Ιανουαρίου 2026. "

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά προτάσεων για να καταστήσει τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη φορολογία κατάλληλες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Με αυτές τις εξελίξεις, θα υπάρχει περιθώριο για νέες αυξήσεις ρεκόρ στη χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για ενεργειακές ανάγκες, η Τουρκία κατάφερε, με τα χρόνια, να αυξήσει τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ταυτόχρονα μείωσε την παραγωγή άνθρακα χάρη στην επιθετική αύξηση της χρήσης καθαρής ενέργειας από αιολικές, ηλιακές, γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας