Μενού Ροή
Πως αποφύγαμε το μπλακ άουτ το Πάσχα

Έκτακτα μέτρα αναγκάστηκε να λάβει κατά την περίοδο του Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ για να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, σταμάτησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες ( Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία) από τις 3 έως τις 7 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ο ΑΔΜΗΕ δεν επέτρεψε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 9 το πρωί έως τις 16:00 εκείνες τις ημέρες και επέβαλε ανώτατα όρια άλλες ώρες. Εν μέσω χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανέμου, οι ΑΠΕ κορύφωσαν την παραγωγή τους κάθε ημέρα εκείνες τις ώρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τη ζήτηση. Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε θέση να «κόψει» τις ΑΠΕ που δεν χρειάζονται στο σύστημα μεταφοράς, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για όσες ΑΠΕ είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς δεν διαθέτουν ακόμα συστήματα τηλε-ελέγχου. Γι αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσουν προσωρινά οι εισαγωγές ώστε να μην οδηγηθεί το δίκτυο σε αδιέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, μέρος της παραπανήσιας παραγωγής μπόρεσε να κατευθυνθεί στο εξωτερικό.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο pv magazine ότι στις 5 Μαΐου, ο ΑΔΜΗΕ αποσύνδεσε ολόκληρο τον στόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ήταν συνδεδεμένος με τις γραμμές μεταφοράς για αρκετές ώρες. Ζήτησε επίσης από τον  ΔΕΔΔΗΕ, να αποσυνδέσει επιπλέον 1 GW ηλιακών σταθμών.

Πολύ υψηλές ήταν και οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το υπόλοιπο της περιόδου των διακοπών του Πάσχα, που διήρκεσε από τις 3 έως τις 7 Μαΐου. Αλλά η περικοπή των εορτών του Πάσχα δεν προκάλεσε έκπληξη. Τον Απρίλιο, ο Παντελής Μπίσκας – καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – προειδοποίησε την ετήσια συνέλευση της ένωσης ηλιακών παραγωγών ΠΟΣΠΗΕΦ με έδρα τη Θεσσαλονίκη ότι η περικοπή θα εκτοξευόταν στα ύψη το Πάσχα, καθώς και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε από την 1η Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου, ο ΑΔΜΗΕ είχε προγραμματίσει να περιορίσει 220 GWh ανανεώσιμης ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 4% της εγχώριας παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για αυτήν την περίοδο. Αυτό το επίπεδο περικοπής μπορεί να ακούγεται χαμηλό για ορισμένους, αλλά για τους ελληνικούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2023, για παράδειγμα, η Ελλάδα περιόρισε συνολικά περίπου 228 GWh.

Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η πρόβλεψη του Μπίσκα ότι η περικοπή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει έως και το 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2030. Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση της ΠΟΣΠΗΕΦ εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις διαφορετικές μεθόδους περικοπής που χρησιμοποιούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων μεταφοράς και διανομής της Ελλάδας.


Τέλος στις περικοπές


Το ζήτημα πρόκειται να λυθεί άμεσα. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη Απριλίου απαιτεί από όλες τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 400 kW να εγκαταστήσουν τον τεχνικό εξοπλισμό που επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ να ελέγχει εξ αποστάσεως την παραγωγή ηλιακών έργων και να μεταβάλλει την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας