Ρυθμιστικά κενά και πολιτικές πιέσεις επηρεάζουν την παγκόσμια στροφή προς τις ΑΠΕ σε σημαντικούς κλάδους που καταναλώνουν ενέργεια και γι αυτούς τους λόγους κατέβασε ταχύτητα σύμφωνα με επιβραδύνθηκε το 2023, εμποδίζεται από τα ρυθμιστικά κενά, τις πολιτικές πιέσεις και την αποτυχία να τεθούν σαφείς στόχοι, σύμφωνα με την REN21.
Η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία βοήθησαν τις χώρες να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική, σύμφωνα με ετήσια αξιολόγηση του ομίλου.
Οι 13 χώρες που ενεργούν για να ενισχύσουν τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε τέσσερις τομείς κρίσιμους για την ενεργειακή μετάβαση (μεταφορές, οικοδομές, βιομηχανία, γεωργία) είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία, σύμφωνα με την έκθεση. Είκοσι άλλες έχουν δράσεις σε τρεις από τους τέσσερις τομείς. Όμως 84 χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να αυξήσουν τη ζήτηση σ’ αυτούς τους τομείς.
Πολλές χώρες έχουν υποχωρήσει ακόμη και στους στόχους τους: από 69 χώρες με στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τους τελικούς χρήστες, μόνο 17 τους επέκτειναν πέρα από το 2024, τόνισε το REN21, το οποίο φέρνει κοντά κυβερνήσεις, ερευνητικά ιδρύματα και ΜΚΟ για να προωθήσουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
«Οι κυβερνήσεις έχουν ουσιαστικά απομακρυνθεί από τις φιλοδοξίες τους και οι τομείς που καταναλώνουν ενέργεια δεν έχουν πλέον τα οικονομικά κίνητρα», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της REN21, Rana Adib. Η έκθεση χτυπά καμπανάκι στις χώρες ότι καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και τα τρισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων που χορηγούνται στα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα στη βιομηχανία και τη γεωργία, εξακολουθούν να εμποδίζουν την ενεργειακή μετάβαση.
Η πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων το 2023 διαμόρφωσε επίσης τη χάραξη πολιτικής και η συζήτηση για το κόστος της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια έχει ενταθεί, ειδικά καθώς πολλές χώρες οδεύουν προς τις εκλογές, τόνισε η Adib.
Η απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας παραμένει μια σημαντική πρόκληση, με «δύσκολα υποχωρήσιμους» τομείς όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας να υποστηρίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να παράγουν τη θερμότητα που απαιτείται . Όμως, ενώ η μετάβαση της βιομηχανίας θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση από τις μεταφορές, υπάρχουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρικών κλιβάνων τόξου για την παραγωγή χάλυβα, σχολίασε η Adib.