Το πρόσφατα ανακοινωθέν Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει ως στόχο να παράσχει σημαντική στήριξη για την πράσινη μετάβαση στη χώρα. Το συμβούλιο αυτό, που πρόκειται να συσταθεί στο πλαίσιο του έργου «Ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και ανακαινίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», είναι μια συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιστοποιημένων Αρχιτεκτόνων και Πιστοποιημένων Μηχανικών και αναμένεται να εξυπηρετήσει όλους τους ενδιαφερόμενους στον κατασκευαστικό τομέα.
Ο Igor Panchovski, συντονιστής για την ενεργειακή απόδοση στα Δυτικά Βαλκάνια για τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι ενώ ο όρος «πράσινη μετάβαση» χρησιμοποιείται ευρέως, οι αναλύσεις τους αποκαλύπτουν ένα σημαντικό κενό στη γνώση και τη δράση σε αυτόν τον τομέα.
Τώρα, το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων θα επιδιώξει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και με τη βοήθεια συμβούλων της βιομηχανίας από την Κροατία, θα περιλαμβάνει όλους εκείνους τους οργανισμούς, τα ιδρύματα και τις εταιρείες που αποτελούν μέρος του κατασκευαστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας, των κατασκευαστικών εταιρειών, των επενδυτών, του μη κυβερνητικού τομέα, των κρατικών ιδρυμάτων.
"Θα προσπαθήσουμε να παράσχουμε τις πληροφορίες και να αυξήσουμε τη γνώση στον τομέα της πράσινης μετάβασης, να καταβάλουμε προσπάθειες για να πούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τι σημαίνει πράσινη δόμηση ως τέτοια", δήλωσε ο Panchovski, προσθέτοντας ότι ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας από τους τομείς που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια και πόρους στη χώρα.
«Λέγοντας πόρους εννοώ δομικά υλικά, χάλυβα, σκυρόδεμα, τσιμέντο. Πρόκειται για σοβαρά ενεργοβόρα δομικά υλικά, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω κατασκευής του ίδιου του κτιρίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια. Στόχος μας με αυτό το έργο είναι να δώσουμε κατευθύνσεις, μαζί με όλους όσους εμπλέκονται στην ίδια την κατασκευή, πώς να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα και να φέρουμε τη Βόρεια Μακεδονία στις χώρες χαμηλών εκπομπών άνθρακα», είπε.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, αν και γίνεται πολύς λόγος για την πράσινη μετάβαση, οι αρχές κάνουν πολύ λίγα γι 'αυτό και η ευαισθητοποίηση βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.
Αν και ήδη υπάρχει ένα Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων που ιδρύθηκε το 2013, ο Panchovski επεσήμανε ότι αυτό το σώμα είναι νέο Συμβούλιο που θα «γίνει με διαφορετικό τρόπο».
«Αυτό το Συμβούλιο θα είναι ένα νέο όργανο και θα γίνει με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Το Συμβούλιό μας θα καθοδηγείται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Πράσινη Δόμηση, με την υποστήριξη συμβούλων από την Κροατία, οι οποίοι είναι ήδη καθιερωμένοι σύμβουλοι, πιο συγκεκριμένα, σύμβουλοι από το Κροατικό Συμβούλιο για την Πράσινη Ατζέντα, οι οποίοι θα μας καθοδηγήσουν στο τέλος του έργου» είπε ο Panchovski.
Ο Dean Smolar, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Πράσινων Κτιρίων της Κροατίας, παρουσίασε τις μεθόδους δημιουργίας ενός εθνικού συμβουλίου πράσινων κτιρίων, τα οφέλη που φέρνει στην κοινωνία και τον ίδιο τον κατασκευαστικό τομέα, σε συνέδριο σήμερα. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλα τα Συμβούλια Πράσινων Κτιρίων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου αυτού στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια του έργου.