Για μετά τις ευρωεκλογές τοποθετείται η υλοποίηση του πρώτου οροσήμου στον οδικό χάρτη για τη ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στη χώρα μας που είναι η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), των θαλάσσιων περιοχών όπου είναι δυνατή η ανάπτυξη σχετικών έργων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που κατάρτισε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναχθεί το θέμα σε αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης και να εργαλειοποιηθεί από την αντιπολίτευση, ιδίως σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου εκδηλώνονται αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
Το χρονοδιάγραμμα
Την ίδια στιγμή, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος -με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιαστεί προέβλεπε την έγκριση της ΣΜΠΕ στις αρχές του έτους- η ΕΔΕΥΕΠ εργάζεται εντατικά για να «τρέξουν» όσο πιο γρήγορα γίνεται τα επόμενα βήματα. Στο κάδρο αυτό εντάσσεται η πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας της ΕΔΕΥΕΠ με τη νορβηγική ΟWC για τον σχεδιασμό της στρατηγικής αναφορικά με τις έρευνες αιολικού δυναμικού και μετεωρολογικών δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας η OWC θα υποστηρίξει το έργο της ΕΔΕΥΕΠ σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα πλάνα του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος για την ανάπτυξη των ΥΑΠ. Ενδεικτική του σχεδιασμού είναι η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτου ότι «Ενόσω αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει προεργασία στις πιθανές επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες».
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις τρέχουν και στο «μέτωπο» της σύστασης του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συστήσει η ΕΔΕΥΕΠ με τον ΑΔΜΗΕ για την ανάθεση των βυθομετρικών και ανεμολογικών μελετών στις θαλάσσιες περιοχές που θα προτεραιοποιηθούν. Το SPV έχει ήδη προικοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ δημόσιων πόρων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται σε επαφές με τράπεζες για τη δανειοδότηση του κοστοβόρου project της απόκτησης των απαραίτητων δεδομένων, ενώ την ίδια στιγμή οριστικοποιεί και το Επιχειρηματικό Πλάνο του SPV που αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» μετά το καλοκαίρι.
Πότε θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλασσοτεμαχίου για την ανάπτυξη offshore αιολικού πάρκου προγραμματίζεται το 2026-2027. Ο ίδιος είχε πει ότι πιθανότατα το πρώτο έργο που θα δρομολογηθεί θα εγκατασταθεί στην Ανατολική Κρήτη, δήλωση που «φωτογραφίζει» το θαλασσοτεμάχιο «Κρήτη 1», στο Λασίθι. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ξεκινήσει το εγχείρημα των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από την Κρήτη λόγω του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού που διαθέτει. Την ίδια στιγμή, οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί της τοπικής κοινωνίας και των αρχών δεν έχουν αρθεί πλήρως, παρά την εντατική προσπάθεια που έχει καταβληθεί από κυβερνητικής πλευράς να επικοινωνηθούν τα οφέλη που θα προκύψουν και τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν για να αρθούν οι έντονες αντιδράσεις των ξενοδόχων της Ανατολικής Κρήτης.