Τα πλωτά ηλιακά πάνελ σύμφωνα με νέα μελέτη θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη για περισσότερα φράγματα. Σύμφωνα με το περιοδικό Anthropocene, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αναλύει τα πλωτά ηλιακά πάνελ σε ηπειρωτική κλίμακα. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην Αφρική, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πλωτά ηλιακά πάνελ ήταν πιο αποδοτικά στην παροχή ενέργειας από τα επίγεια ηλιακά πάνελ. Το νερό βοηθάει να διατηρούνται τα πάνελ σε σωστή θερμοκρασία ώστε να λειτουργούν σε βέλτιστες θερμοκρασίες. Τα πλωτά πάνελ μπορούν επίσης να λειτουργούν πάνω στην υπάρχουσα υποδομή των υδροηλεκτρικών φραγμάτων για να τροφοδοτούν το δίκτυο με ηλεκτρική ενέργεια.
Το παράδειγμα της Αφρικής
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αν η Αφρική εγκαταστήσει τα πλωτά ηλιακά πάνελ σε όσο πιο μεγάλη κλίμακα είναι δυνατόν, θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια από 20% έως 100% της ισχύος που αναμένεται να παραχθεί από τα υδροηλεκτρικά φράγματα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν.
Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Energy, ανέφερε: «Τα πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα γίνονται γρήγορα ανταγωνιστικά σε κόστος, αλλά οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις βρίσκονται υπό συζήτηση». Επίσης, αναφέρθηκε: «Ταυτόχρονα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπουν εκατοντάδες νέα φράγματα την επόμενη δεκαετία, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τον επόμενο αιώνα».
Τα αρνητικά
Ένα από τα αρνητικά των υδροηλεκτρικών φραγμάτων είναι ότι μπορεί να είναι αναξιόπιστα με την αύξηση της ξηρασίας λόγω αυξανόμενων θερμοκρασιών. Τα φράγματα αποτελούν και περιβαλλοντική απειλή. Για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες σολωμοί Chinook βρέθηκαν νεκροί αφού απελευθερώθηκαν στον ποταμό Klamath. Η πίεση του νερού στη σήραγγα μπορεί να ήταν πολύ μεγάλη για αυτούς, καθώς βρέθηκαν κατάντη του φράγματος Iron Gate.
Τα ηλιακά πάνελ είναι επίσης μια φθηνότερη και καθαρότερη πηγή ενέργειας, επομένως μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για τις κοινότητες ενώ έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς δεν παράγουν ρυπογόνα αέρια.