Ένα νέο σχέδιο για τη βιωσιμότητα των παράκτιων και ωκεανών βιομηχανιών - γνωστό ως γαλάζια οικονομία - ξεκίνησε χτες η Κομισιόν ζητώντας να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε λύσεις για τη διαφύλαξη της υγείας των ωκεανών και της θάλασσας», δήλωσε ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ για τους ωκεανούς, την αλιεία και το περιβάλλον. «Θέλουμε να ενώσουμε όλες τις ομάδες, όλους τους τομείς, γύρω από ένα ενιαίο όραμα. Θέλουμε όλοι οι παράγοντες της μπλε οικονομίας να ευθυγραμμιστούν με τις ίδιες αρχές, αντικαθιστώντας την ανεξέλεγκτη επέκταση με καθαρές, αδιάβροχες και βιώσιμες δραστηριότητες που βαδίζουν ελαφρώς στο θαλάσσιο περιβάλλον », πρόσθεσε.
Η μπλε οικονομία είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία με κύκλο εργασιών άνω των 650 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία παρέχει σχεδόν 5 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας σε πολίτες της ΕΕ. Το σχέδιο θέτει ένα όραμα για να γίνει κυκλικό και λιγότερο ρυπογόνο καθώς η Ευρώπη στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
«Η γαλάζια οικονομία θα χρησιμοποιήσει τους πόρους των ωκεανών για να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας - παρέχοντας μια πιο ανθεκτική και ουδέτερη από το κλίμα ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο Christoph Zipf από το WindEurope, ένα βιομηχανικό σώμα.
Ωστόσο, η αύξηση της προστασίας της βιοποικιλότητας και η αυξανόμενη ανάγκη για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ασκούν πίεση στην ποσότητα του διαθέσιμου χώρου.
Καθώς χρησιμοποιείται περισσότερη περιοχή των ωκεανών, οι εντάσεις αυξάνονται. Η πίεση στο διάστημα έχει ήδη δει σύγκρουση μεταξύ Γάλλων ψαράδων και παράκτιων ανέμων, ενώ υπάρχουν φόβοι στην τουριστική βιομηχανία της παράκτιας ενέργειας που προκαλεί οπτική ρύπανση.
Η παράκτια ενέργεια αναμένεται να αναπτυχθεί εκθετικά τις επόμενες δεκαετίες ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια παράκτια στρατηγική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία προέβλεπε 25 φορές αύξηση του παράκτιου ανέμου, από 23 gigawatts σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050.
«Φυσικά ο πολλαπλασιασμός των δραστηριοτήτων στη θάλασσα προκαλεί εντάσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς και, φυσικά, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τον διάλογο και τη σαφήνεια », δήλωσε ο Sinkevičius, ο οποίος αναγνώρισε την« αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ αλιέων και παράκτιων προγραμματιστών ενέργειας.
Ωστόσο, η WindEurope λέει ότι η δημόσια αποδοχή των παράκτιων ανέμων είναι ισχυρή, με μόνο μια μειονότητα να αντιτίθεται στην περαιτέρω ανάπτυξη ανεμογεννητριών στη θάλασσα.
«Η Γαλλία είναι σήμερα η μόνη χώρα στην οποία οι κάτοικοι της περιοχής, κυρίως οι ψαράδες, αντιτίθενται στην ανάπτυξη της παράκτιας αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο Zipf, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Βαλτική, έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό την τεχνολογία για τα οικονομικά της οφέλη και δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας.