Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης. Μάλιστα προγραμματίζεται διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες μέρες, ώστε ο σχεδιασμός του υπουργείου να τρέξει άμεσα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.
Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.
Όπως εξήγησε ο υπουργός πρόκειται για ιδιαίτερα αποδοτικά έργα, και ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα νησιά, καθώς ταυτόχρονα θα παράγουν πράσινη ενέργεια και θα εξασφαλίζουν την ύδρευση. "Η αντλησιοταμίευση θέλει γεωφράγματα, η ύδρευση θέλει ταμιευτήρα, η αφαλάτωση θέλει ΑΠΕ και δυνατότητα να έχει ηλεκτρική ενέργεια όταν οι ΑΠΕ δεν δουλεύουν άρα και αποθήκευση. Όταν λοιπόν ένα έργο συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί τότε είναι πολύ αποδοτικό."
Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των "πράσινων" μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.
Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.