Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μηχανικής Νερών και Περιβάλλοντος (IIAMA) του Πολυτεχνείου της Βαλένθια (UPV) ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός ηλιακής ενέργειας σε εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού μπορεί να μειώσει το κόστος έως και 24%. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται βιώσιμο το κόστος σε γεωργικές περιοχές.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι ΑΠΕ, ειδικά η ηλιακή ενέργεια μπορούν να συνδράμουν στη βελτιστοποίηση, ενεργειακή απόδοση και μείωση του κόστους των μονάδων αφαλάτωσης. Η εργασία εμβαθύνει στις προκλήσεις της αφαλάτωσης στην Ισπανία και έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Marine Science and Engineering». Η έρευνα βασίζεται στην πραγματικότητα ότι η αφαλάτωση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή του συστήματος υδατικών πόρων στις περιοχές της Μεσογείου, ιδιαίτερα σε συνθήκες λειψυδρίας που τονίζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των υδάτινων πόρων, της ζήτησης νερού και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, που επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση, μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες οικονομικής ανάπτυξης και να εντείνει τις υπάρχουσες συγκρούσεις για το νερό», λένε οι συντάκτες της μελέτης.
Αναγκαίοι οι εναλλακτικοί πόροι
Η αφαλάτωση στην Ισπανία ξεκίνησε το 1964 στα Κανάρια Νησιά και επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια στις Βαλεαρίδες Νήσους και στις ακτές της χερσονήσου της Μεσογείου. Αν και αρχικά η κύρια χρήση του αφαλατωμένου νερού ήταν για αστική παροχή, τα τελευταία χρόνια άνοιξε επίσης η δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του για να καλύψει τις γεωργικές ανάγκες στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ισπανίας, όπως η Αλμερία, η Μούρθια και το Αλικάντε. Ωστόσο, ένα από τα κύρια εμπόδια ήταν το υψηλό κόστος του, ιδίως λόγω της τιμής της ενέργειας. Ως εκ τούτου, η έρευνα διερεύνησε λεπτομερώς την αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα της υλοποίησης διαφορετικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για την παροχή ενέργειας σε μονάδες αφαλάτωσης.
«Ο συνδυασμός της φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας σε εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού μπορεί να μειώσει το κόστος έως και 24%, γεγονός που καθιστά τη χρήση της βιώσιμης σε περιοχές με παραγωγική γεωργία. Σε λεκάνες όπως η Segura, η οποία υποφέρει από μεγάλη έλλειψη πόρων και έχει έναν πολύ παραγωγικό αγροτικό τομέα, το κόστος θα ήταν μικρότερο από 0,4 EUR/m³», τονίζουν οι ερευνητές .
Μελλοντικές επιπτώσεις
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μονάδες αφαλάτωσης δεν είναι μόνο τεχνικά και οικονομικά βιώσιμη, αλλά προσφέρει και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των συστημάτων υδατικών πόρων και τη συντήρηση της γεωργίας. Αυτές οι πρόοδοι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα της αρδευόμενης γεωργίας σε συστήματα με λειψυδρία, αποδεικνύοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα που προέκυψαν υπογραμμίζουν τη σημασία των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως βασικής στρατηγικής για τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης και τη μείωση του ενεργειακού κόστους της αφαλάτωσης, συμβάλλοντας επίσης στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.