Μενού Ροή
Μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ελλάδα: άνοιξε η συζήτηση - τα σενάρια που εξετάζονται

Εντείνεται η πυρηνική κινητικότητα στην Ελλάδα, καθώς με «φόντο» τις δηλώσεις του νέου Επιτρόπου Ενέργειας, του Δανού Νταν Γιόργκενσεν ότι η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, έγινε γνωστό ότι στις συναντήσεις που είχε ο  αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Ενέργειας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στον Καναδά -στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Toronto Economic Forum- η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMRs) βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα παρουσιαζόταν από τον καθηγητή του ΑΠΘ Παντελή Μπίσκα η πρώτη λεπτομερής μελέτη για τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας από την προσθήκη της πυρηνικής ενέργειας  από SMR στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, με κάποια από τα σενάρια να παραπέμπουν σε σημαντική πτώση των τιμών ρεύματος και δραστική μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης φυσικού αερίου που συνεπάγεται και σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε ετήσια βάση.

Η μελέτη του κ. Μπίσκα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια: Το πρώτο αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση -με απουσία πυρηνικών από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, το δεύτερο υποθέτει  μικρή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από SMR, της τάξης των 650 MW, το τρίτο τη συμμετοχή 1500 πυρηνικών MW στο μείγμα και το τέταρτο σενάριο, της μέγιστης πυρηνικής διείσδυσης αφορά σε παραγωγή από SMRs της τάξης των 3000 MW.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις και τους υπολογισμούς του καθηγητή του ΑΠΘ, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος της Ελλάδας μειώνεται κατά 3,3% στο σενάριο των 600 MW  πυρηνικής ισχύος, κατά 10% στο σενάριο των 1500 μεγαβάτ και κατά 25% στο σενάριο των 3000 μεγαβάτ. Στο τελευταίο αυτό σενάριο παρουσιάζεται και μεγαλύτερη θετική επίπτωση για τον τελικό καταναλωτή που μπορεί να φτάσει ως τα 25 ευρώ/MW. Στο σενάριο της μικρής διείσδυσης πυρηνικής ενέργειας από SMR (600 ΜW)  είναι μικρότερη και η θετική επίπτωση (3 ευρώ/MWh),
 

Πέραν της σημαντικής επίπτωσης στις τιμές ρεύματος, η είσοδος της πυρηνικής ενέργειας στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με την μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης των 356 εκατ. έως 1 δισ ευρώ ετησίως από την μείωση του κόστους σε εισαγωγές φυσικού αερίου και του κόστους εκπομπών CO2, Συγκεκριμένα το κόστος για εισαγωγές φυσικού αερίου μειώνεται από 21% έως 62% στα τρία σενάρια και σε απόλυτα νούμερα από 222 εκατ ευρώ έως 637 εκατ. ευρώ ετησίως. Αντιστοίχως η εξοικονόμηση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνεται από 134 εκατ. ευρώ έως 344 εκατ. ευρώ στα τρία σενάρια ετησίως.

Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων των SMRs είναι το πολύ χαμηλό κόστος τους (15-30 ευρώ/MWh, o υψηλός συντελεστής δυναμικότητας (capacity factor), η υψηλή ευελιξία και φυσικά το σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Στον αντίποδα, το κόστος των εν λόγω επενδύσεων είναι υψηλό (αν και χαμηλότερο σε σχέση με τις μεγάλες, συμβατικές πυρηνικές μονάδες). Είναι ενδεικτικό ότι στα σενάρια που εξετάστηκαν γίνεται λόγος για επενδύσεις της τάξης των 2-4 δις. ευρώ.

Η πυρηνική ενέργεια στην ΕΕ

Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν από αυτά για τα οποία ο προτεινόμενος Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους Ευρωβουλευτές κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προ διημέρου. Υποσχέθηκε ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποτελέσει μέρος του επερχόμενου επενδυτικού σχεδίου για την καθαρή ενέργεια  (Clean Energy Investment Plan) και ανακοίνωσε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον υπολογισμό των επενδυτικών αναγκών στον κλάδο.

Ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης SMRs ως μέρος των στρατηγικών απανθρακοποίησής τους, με τον κ, Γιόργκενσεν να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Συμμαχίας για τα SMRs επί του θέματος.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας