Ο Unabomber "σκάει" με όρεξη και στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου με πλούσιο υλικό, πληροφορίες και σχολιασμό, από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Το… δίκανο του Θόδωρου Σκυλακάκη, το ΕΤΜΕΑΡ και οι ταρίφες
- Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και η επαναφορά των «καθαρών» τιμολογίων
- Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη και το τέλος των επιδοτήσεων
- Fake news για τις ΑΠΕ από δεξιά και αριστερά
- Οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα ψάρια!
- Οι συνθήκες Άνδρου στην… έρημο της Αιγύπτου και επενδύσεις των 83 δις
- Η αποστολή Αρ. Αϊβαλιώτη στο Κάιρο και η ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία
- Στο ραντάρ δύο «μεγάλων» της ενέργειας η πυρηνική
- Οι Σκοπιανοί και ο αγωγός που δεν βγάζει στάλα…
- Η ώρα των… πορτοφολιών για την ELPEDISON
- Η CEO που εφαρμόζει το νόμο για την ενεργειακή εξοικονόμηση
Το… δίκανο του Θόδωρου Σκυλακάκη, το ΕΤΜΕΑΡ και οι ταρίφες
Τον Μίμη Φωτόπουλο στην ιστορική ελληνική ταινία «Ο Θόδωρος και το δίκανο» αναμένει η αγορά να μιμηθεί ο -έχων το ίδιο όνομα – υπουργός Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Βεβαίως, ο Θ. Σκυλακάκης δεν μπορεί ούτε να παρέμβει ούτε να επηρεάσει τις τιμές χονδρικής, οι οποίες αποκλιμακώνονται πάντως, ενώ και οι διαδικασίες μεταρρύθμισης του target model στην ΕΕ, για τις οποίες έχει λάβει πρωτοβουλία η Ελλάδα, είναι χρονοβόρες -εφ’ όσον, φυσικά, ευοδωθεί η πρωτοβουλία, κάτι ουδόλως βέβαιο.
Ο υπουργός Ενέργειας στοχεύει στη μείωση των τιμολογίων ρεύματος μέσω της σταδιακής κατάργησης των χρεώσεων για τις ΑΠΕ, του γνωστού ΕΤΜΕΑΡ, και της ηλεκτροδότησης των νησιών, του γνωστού ΥΚΩ. Στο στόχαστρό του και οι πάρα πολύ υψηλές επιδοτήσεις που δόθηκαν κατά το παρελθόν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και αποτυπώνονται σήμερα στις υψηλές ταρίφες, οι οποίες υπολογίζονται στα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όπως ανέφερε ο ίδιος στη Βουλή.
«Ως πολιτεία δώσαμε επιδοτήσεις σε διάφορες φάσεις, οι οποίες τελικά μας οδηγούν σε σημερινές υψηλές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι σήμερα και για τα επόμενα 5-7 χρόνια δεν θα απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, εξαιτίας των παλαιών επιδοτήσεων», επισημαίνει ο Θ. Σκυλακάκης.
Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και η επαναφορά των «καθαρών» τιμολογίων
Πριν προλάβει, όμως, το υπουργείο να μειώσει τους λογαριασμούς, αυτοί θα αυξηθούν καθώς από 1/1/2025 πολλοί δήμοι προχωρούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών, έως και 40% σε αρκετές περιπτώσεις.
Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για «καθαρά» τιμολόγια ρεύματος μέσω χωριστών λογαριασμών για τα δημοτικά τέλη. Το ενδεχόμενο συζητείται πολλά χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει λόγω της σφοδρής αντίδρασης των δήμων που διαβλέπουν ισχυρό κίνημα «δεν πληρώνω» (τα δημοτικά τέλη) εάν εκλείψει το φόβητρο της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Από την άλλη βεβαίως όποια αύξηση κι αν γίνεται στα τιμολόγια, αυτή συνδέεται με την ενέργεια αφού στο συλλογικό υποσυνείδητο ο λογαριασμός ρεύματος είναι αυτό που δηλώνει το όνομά του: λογαριασμός για το ρεύμα.
Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη και το τέλος των επιδοτήσεων
«Πράσινο φως» για πιο δραστικές κινήσεις του υπουργείου Ενέργειας -θέτοντας, ταυτόχρονα, ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα- έχει ανάψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Το κόστος ενέργειας παραμένει ακόμα υψηλό. Η μετάβαση που έχουμε κάνει με μεγάλη ταχύτητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έχει αποτυπωθεί, ακόμα, στο βαθμό που ενδεχομένως θα θέλαμε, στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε μιλάμε για τα νοικοκυριά είτε μιλάμε για τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
(Νέες) «Επιδοτήσεις τέλος», λοιπόν, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στην αποθήκευση ενέργειας, ενώ το υπουργείο είναι εξαιρετικά φειδωλό και στην αθρόα χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών, όπως το υδρογόνο, μέχρις ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την επιστημονική έρευνα.
«Οι επιδοτήσεις πολλές φορές καθυστερούν τις επενδύσεις μάλλον, παρά τις επιταχύνουν, για τον απλούστατο λόγο ότι προτιμάς να διεκδικήσεις μία επιδότηση και να περιμένεις – βλέπετε τι συμβαίνει στους αναπτυξιακούς νόμους-, παρά να κάνεις την επένδυση αύριο», είναι η θέση του Θ. Σκυλακάκη.
Fake news για τις ΑΠΕ από δεξιά και αριστερά
Ο πρωθυπουργός (ξανα)βγαίνει μπροστά και στη μάχη κατά των fake news όσον αφορά στις ΑΠΕ. «Ανεμογεννήτριες μπορούν να γίνουν ήδη εντός δασών. Δεν χρειάζεται να τα καίμε, για να γίνουν ανεμογεννήτριες. Σταματήστε πια αυτά τα fake news, τα οποία συνέχεια διακινείτε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυστηρό ύφος στη Βουλή κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη.
Περιέργως, δεν απευθυνόταν μόνο στον διαπρύσιο πολέμιο της αιολικής ενέργειας, Κυριάκο Βελόπουλο αλλά και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επίσης εξέφρασε ανάλογες απόψεις.
Οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα ψάρια!
Εκείνος που το τερμάτισε, πάντως, ήταν ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παράσχος Παπαδάκης, ο οποίος εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «οι ανεμογεννήτριες βγάζουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα» που διώχνουν τα ψάρια!!! Ήταν το μόνο είδος του ζωϊκού βασιλείου που οι πολέμιοι της αιολικής ενέργειας δεν είχαν χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα μέχρι τώρα, αφού εστίαζαν κυρίως στα πουλιά και τα ζώα της ξηράς με έμφαση στα πρόβατα.
Οι συνθήκες Άνδρου στην… έρημο της Αιγύπτου και επενδύσεις των 83 δις
Την ίδια ώρα η Αίγυπτος προχωρά το μεγάλο boom στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύοντας να προσελκύσει επενδύσεις 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της χώρας Mahmud Esmat δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι να διπλασιασθεί η ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030. «Είναι μεγάλη πρόκληση αλλά έχουμε συνάψει συμφωνίες για μεγάλα πρότζεκτ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Υπάρχουν επενδυτές που έχουν αρχίσει ήδη να εισάγουν εξοπλισμό για να προχωρήσουν τα πρότζεκτ», ανέφερε.
Το θέμα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού ο Όμιλος Κοπελούζου πρόκειται να επενδύσει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στη γειτονική χώρα προκειμένου να παράγει ενέργεια που θα την εξάγει μέσω του αγωγού GREGY στην Ελλάδα και την Κεντρική Ευρώπη.
Στην έρημο που θα αναπτυχθούν τα αιολικά πάρκα το αιολικό δυναμικό θυμίζει… Άνδρο, είναι δηλαδή πολύ ισχυρό, όπως έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς.
Η αποστολή Αρ. Αϊβαλιώτη στο Κάιρο και η ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία
Ελλάδα και Αίγυπτος εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα σε όλα τα επίπεδα, όπως επαναβεβαίωσαν ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Karim Badawi με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο για να συμμετάσχει σε συνδιάσκεψη για τις εξορύξεις στη Μεσόγειο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της διασφάλισης επαρκών ενεργειακών πόρων και της ανάπτυξης τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Στο ραντάρ δύο «μεγάλων» της ενέργειας η πυρηνική
Στις σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων 24ωρων το «πράσινο φως» που άναψε ο προτεινόμενος νέος Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Dan Jorgensen για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εγκατάστασης Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων (Small Modular Reactors) στην Ευρώπη.
Το θέμα δεν είναι πλέον ταμπού στην Ελλάδα. Το αντίθετο. Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το καλοκαίρι ότι χωρίς πυρηνική ενέργεια δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί το ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών, έχει αρχίσει να συζητείται δημόσια και μάλιστα μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει τρεις σχετικές ημερίδες.
Κινητικότητα, που δεν φαίνεται προς τα έξω, υπάρχει, όμως, και σε επίπεδο ενεργειακών εταιρειών. Στην αγορά εκτιμούν ότι τουλάχιστον δύο «μεγάλοι» της ενέργειας θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε SMR όταν έλθει η ώρα. Ποιες; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, το μέγεθος (και η οικονομική ισχύς) μετράει.
Οι Σκοπιανοί και ο αγωγός που δεν βγάζει στάλα…
Σε μια εποχή που οι αγωγοί (γενικώς) είναι στη μόδα, υπάρχει αγωγός, ολοκληρωμένος, με εξασφαλισμένη τροφοδοσία, από τον οποίο, όμως, δεν κυλά ούτε στάλα. Ποιος; Ο πολυσυζητημένος κατά το παρελθόν αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Ελλάδας-Βορείου Μακεδονίας, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει 2,5 εκατ. τόνους αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου (ντίζελ, κηροζίνη και βενζίνη) ετησίως.
Κι όμως, αν και η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα η HELLENiQ ENERGY έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε ο αγωγός να είναι πλήρως λειτουργικός και εγγυάται την απρόσκοπτη τροφοδοσία της γειτονικής χώρας οι Σκοπιανοί επιμένουν να μην τον αξιοποιούν κι έτσι μέχρι τώρα δεν έχει μεταφερθεί στη γειτονική χώρα ούτε ένα λίτρο.
Με άλλα λόγια, οι γείτονες πυροβολούν τα πόδια τους αφού η μεταφορά καυσίμων μέσω αγωγού είναι και πιο οικονομική και πιο φιλική στο περιβάλλον, ενώ μέσω αυτού θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και ο ρόλος τους ως ενεργειακού hub στην περιοχή.
Η ώρα των… πορτοφολιών για την ELPEDISON
Μιας και ο λόγος περί HELLENiQ ENERGY, εντός της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράφει το συμφωνητικό με την Ιταλική Edison ώστε να «τρέξουν» εντός του Νοεμβρίου οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών προκειμένου μία από τις δύο εταιρείες να αποκτήσει το 100% της θυγατρικής τους ELPEDISON, την οποία κατέχουν σήμερα εξ ημισείας.
Το ενδιαφέρον για την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας παραγωγής ενέργειας είναι μεγάλο και η μάχη αναμένεται σκληρή.
Η CEO που εφαρμόζει το νόμο για την ενεργειακή εξοικονόμηση
Την ίδια την προσωρινή CEO της ΕΡΤ Κατερίνα Κασκανιώτη όρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ, Παύλος Μαρινακης ως υπεύθυνη ενεργειακών υποδομών/ εγκαταστάσεων της εταιρείας.
Η κα Κασκανιώτη θα ορίσει με τη σειρά της τους διοικητικούς υπεύθυνους που θα είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση των μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης σε κάθε κτίριο της ΕΡΤ, με βάση τον σχετικό νόμο του 2022 που έχει στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση στον δημόσιο τομέα.
Αν και ο νόμος έχει περιπέσει σε αχρησία τους τελευταίους μήνες, η ΕΡΤ, η οποία ως γνωστόν χρηματοδοτείται από το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ενέργειας, προτίθεται να τον εφαρμόσει δίνοντας το καλό παράδειγμα. Μάλιστα η CEO της εταιρείας θα ενημερώνει σε τακτά διαστήματα τον υφυπουργό για τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνονται.