Μενού Ροή
Επενδύσεις 3,1 τρισ. δολ. στα ηλεκτρικά δίκτυα για την ενεργειακή μετάβαση

"Γκάζι" έχουν πατήσει και το 2024 οι εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με 644 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται για νέα δυναμικότητα το 2024. Τα ξεπερασμένα και ανεπαρκή, ωστόσο, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικό εμπόδιο στην ενεργειακή μετάβαση. Εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, απαιτούνται 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε υποδομές δικτύου πριν από το 2030, σύμφωνα με την έρευνα της Rystad Energy.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα χρειαστούν επιπλέον 18 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου για να συμβαδίσει με την ηλεκτροδότηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πόλεις και κομητείες, συμπεριλαμβανομένης της νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ταχείας υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό θα οδηγήσει το συνολικό μήκος όλων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως σε 104 εκατομμύρια χιλιόμετρα το 2030, επεκτείνοντας στα 140 εκατομμύρια χιλιόμετρα το 2050 - σχεδόν την ίδια απόσταση από τη Γη στον ήλιο. Η άμεση επέκταση κατά 18 εκατομμύρια χιλιόμετρα θα απαιτούσε σχεδόν 30 εκατομμύρια τόνους χαλκού, ένα εμπόρευμα ήδη σε έλλειψη.

Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην ανάγκη για βελτιώσεις του δικτύου. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην πληθυσμιακή επέκταση, την εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μέσω της ηλεκτροδότησης. Στην ανάγκη συμβάλλουν επίσης η κυβερνοασφάλεια, η γεωπολιτική και η αυξανόμενη προτεραιότητα για την εξασφάλιση αξιόπιστου εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού. Ωστόσο, τα αναποτελεσματικά ρυθμιστικά πλαίσια θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά τις εξελίξεις του δικτύου και, με τη σειρά τους, την ενεργειακή μετάβαση.

«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσουν ταυτόχρονα παράγοντα και εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση. Τα ώριμα δίκτυα επέτρεψαν την ταχεία επέκταση της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά πολλά εθνικά δίκτυα είναι πλέον κοντά ή στο σημείο όπου δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω συνδέσεις χωρίς την αναβάθμιση ή την επέκτασή τους. Τα ετήσια επίπεδα επενδύσεων πρέπει να αυξηθούν εάν πρόκειται να συνεχιστεί η τρέχουσα τάση ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει ο Edvard Christoffersen, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.

Το συνολικό συνδυασμένο μήκος όλων των δικτύων μεταφοράς και διανομής παγκοσμίως είναι περίπου 86 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μια απόσταση αρκετά μεγάλη για να περικυκλώσει τον πλανήτη περισσότερες από 2.100 φορές. Το δίκτυο μεταφοράς περιλαμβάνει 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης. Συγκριτικά, το πολύ μεγαλύτερο δίκτυο διανομής αποτελείται από περίπου 8 εκατομμύρια χιλιόμετρα γραμμών μέσης τάσης (10 έως 70 kV) και ένα κολοσσιαίο δίκτυο γραμμών χαμηλής τάσης (λιγότερο από 10 kV) που διασχίζουν περίπου 72 εκατομμύρια χιλιόμετρα, φθάνοντας σε όλα τα νοικοκυριά. γωνιές του κόσμου. Το μήκος του πλέγματος πρόκειται να επεκταθεί στα 104 εκατομμύρια χιλιόμετρα έως το 2030 και στα 140 εκατομμύρια χιλιόμετρα έως το 2050. Η Ασία πρόκειται να συνεισφέρει περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες προσθήκες αυτή τη δεκαετία, με την Κίνα και την Ινδία να πρωτοστατούν ως η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο καταναλωτές ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι παγκόσμιες επενδύσεις στο δίκτυο θα φτάσουν τα 374 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του συνόλου. Η Ασία θα ηγηθεί στις επενδύσεις επέκτασης του δικτύου, αλλά άλλες περιοχές προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά για να συμβαδίσουν με τις προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Νόμος των ΗΠΑ για τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε υποδομές (IIJA) περιλαμβάνει 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση και την επέκταση των εθνικών υποδομών ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ένα σχέδιο δράσης για τα δίκτυα στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ζητώντας επενδύσεις 584 δισεκατομμυρίων ευρώ (626 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2020 και 2030. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διερευνούν επίσης πώς να εξορθολογίσουν τη χρηματοδότηση για τη στήριξη αυτών των σημαντικών επενδύσεων στο δίκτυο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η National Grid ξεκίνησε ένα σχέδιο δράσης για την ανανέωση του δικτύου της για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, επενδύοντας πάνω από 16 δισεκατομμύρια £ σε αναβαθμίσεις μεταξύ 2022 και 2026.

Η ταχεία επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου θα απαιτήσει τεράστιους όγκους πρώτων υλών, ιδιαίτερα χαλκού και αλουμινίου. Ο χαλκός χρησιμοποιείται κυρίως ως αγωγός σε υπόγεια καλώδια διανομής, μετάδοσης και υποθαλάσσιων καλωδίων, ενώ οι εναέριες γραμμές χρησιμοποιούν αλουμίνιο. Αν και το αλουμίνιο χρησιμοποιείται κυρίως σε εναέριες γραμμές, μπορεί να αντικατασταθεί ως αγωγός σε υπόγειες γραμμές. Η ζήτηση για χαλκό και αλουμίνιο αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά τα δίκτυα δεν είναι ο κύριος μοχλός. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μυριάδες άλλες εφαρμογές στους κλάδους των κατασκευών, των μεταφορών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καταναλωτικών προϊόντων. Τα δίκτυα αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 14% της ζήτησης χαλκού παγκοσμίως, ή περίπου 4 εκατομμύρια τόνους το 2024.

Η επιμήκυνση του δικτύου είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της διακοπτόμενης και απομακρυσμένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για τη σύνδεση νέων βιομηχανικών, εμπορικών και οικιστικών περιοχών, αλλά υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας. Η εφαρμογή μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης μπαταριών μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα διαλείπουσας λειτουργίας που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιτρέψει υψηλότερα μέσα φορτία δικτύου, μειώνοντας την ανάγκη για νέες γραμμές. Οι γενικές επισκευές και οι αναβαθμίσεις του υπάρχοντος δικτύου μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα ανά χιλιόμετρο και η ψηφιοποίηση μπορεί να απελευθερώσει χωρητικότητα επιλύοντας ζητήματα ευελιξίας. Ταυτόχρονα, οι κατανεμημένες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο, μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για νέες γραμμές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η τρέχουσα υποδομή δικτύου στον κόσμο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας