Η Νορβηγία κατέληξε σε συμφωνία με επτά ιδιώτες για την εξαγορά από την κυβέρνηση μεγάλου μέρους του εκτεταμένου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της χώρας, εδραιώνοντας τον έλεγχό της σε μια υποδομή-κλειδί.
Η χώρα είχε ανακοινώσει το 2023 ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του εκτεταμένου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας και άλλες εγκαταστάσεις όταν πολλές από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις λήξουν το 2028, και είχε καλέσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες να διαπραγματευτούν τη μετάβαση.
Η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει στους επτά ιδιοκτήτες 18,1 δισεκατομμύρια κορώνες (1,64 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε περίπου 9.000 χιλιόμετρα αγωγών, που περιλαμβάνουν σημαντικές υποθαλάσσιες διαδρομές εφοδιασμού της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου.
Η συναλλαγή υποστηρίζει τον στόχο της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλά τα τιμολόγια για τις εταιρείες εξαγωγής φυσικού αερίου και να διευκολύνει έτσι την κερδοφόρα μακροπρόθεσμη παραγωγή.
Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την απότομη πτώση των ρωσικών παραδόσεων που προκλήθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό δεν επηρέασε την απόφασή της. «Δεν πρόκειται για ζήτημα ανησυχιών εθνικής ασφάλειας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.
Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας θεωρεί το δίκτυο αγωγών ως περιουσιακό στοιχείο εθνικού ενδιαφέροντος, επί του οποίου επιθυμεί την κρατική ιδιοκτησία. Ενώ επτά εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, δύο όμιλοι απέρριψαν την προσφορά.
Μεγάλο μέρος του δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου της Νορβηγίας ανήκει στην Gassled, μια σύμπραξη που συστάθηκε το 2003 από πετρελαϊκές εταιρείες που παρήγαγαν αέριο στα ανοικτά της Νορβηγίας εκείνη την εποχή.
Η συμφωνία αυξάνει το μερίδιο του νορβηγικού κράτους στην Gassled στο 100% από 46,7% προηγουμένως.
Η κυβέρνηση συμφώνησε με τις Shell, CapeOmega, ConocoPhilipps, Equinor, Hav Energy, Orlen και Silex για την ανάληψη των μεριδίων τους στις κοινοπραξίες. Η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η North Sea Infrastructure και η M Vest Energy, οι οποίες κατέχουν μετοχές ιδιοκτησίας στη Nyhamna και την Polarled αντίστοιχα, δεν συμφώνησαν σε πώληση και διατηρούν τα μερίδιά τους στα περιουσιακά στοιχεία.
Η NSI δήλωσε ότι δεν θεωρεί την προσφορά της κυβέρνησης για το μερίδιό της στη Nyhamna αρκετά καλή. Η M Vest Energy δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.