Σε ομηρία, πάνω από 10 χρόνια, παλεύοντας με καθυστερήσεις, αγκυλώσεις, προσφυγές και τον αέναο δικαστικό χρόνο που ποτέ δεν συμβαδίζει με τον επιχειρηματικό, βρίσκεται η Energean με το project στο χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων να εγκαταλείπεται οριστικά, ακόμα και αν δώσει το πράσινο φως το ΣτΕ.
Η ερευνητική γεώτρηση (για πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου) στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που θα πραγματοποιούσε η Energean σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από το βουνό «Κούρεντα» του Δήμου Ζίτσας και επελέγη (με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών και ηλεκτρομαγνητικών ερευνών που προηγήθηκαν) ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος βουλιάζει.
Οι προσφυγές και οι αναβολές της συζήτησης στο ΣτΕ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για δράση στην εταιρεία και το έργο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ματαιώνεται οριστικά.
Στο τελευταίο επεισόδιο… του δράματος, η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς την αίτηση που είχαν καταθέσει συλλογικοί φορείς για ακύρωση της ερευνητικής γεώτρησης της Εnergean στο χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων αναβλήθηκε… για τον Μάρτιο του 2025 ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί τον Οκτώβριο του 2024.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει πάρει το «πράσινο» φως για ερευνητική γεώτρηση, όμως πλέον αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς η συζήτηση στο ΣτΕ θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025, με την εταιρεία επί της ουσίας να ρίχνει τίτλους τέλους στο project.
Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο του 2023, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της ερευνητικής γεώτρησης.
Με αυτά τα δεδομένα όταν θα εξεταστεί η υπόθεση από το ΣτΕ θα συμπληρώνονται σχεδόν τρία χρόνια από τις ανακοινώσεις της Energean για την ερευνητική γεώτρηση. Το συγκεκριμένο μπλοκ είχε παραχωρηθεί με σύμβαση το 2014 στην Energean, η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Tο κόστος της γεώτρησης, εφόσον προχωρούσε, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ ενώ η Energean από το 2014 έχει δαπανήσει πάνω από 45 εκατ. ευρώ για έρευνες.
«Θα φτάναμε στο… 2028»
«Ακόμα κι αν η εταιρεία κερδίσει στο ΣτΕ, που είναι πολύ πιθανό, θα φτάναμε εκτιμώ στο 2028 για να παίρναμε περιβαλλοντική άδεια για την επόμενη φάση, την γεώτρηση ανάπτυξης (την τελική φάση επί της ουσίας για να μπει το γεωτρύπανο). Και πάλι υπήρχε το ενδεχόμενο για προσφυγές ακόμα κι αν παίρναμε την περιβαλλοντική άδεια, είναι αστείο αυτό το πράγμα», επισημαίνει στο energymag.gr πηγή της Energean.
Στο Ισραήλ τρέχουν
Σε αντίθεση με τις ελληνικές αγκυλώσεις στο Ισραήλ τρέχουν. «Το κοίτασμα Καρίθ στο Ισραήλ, το αγοράσαμε τον Ιανουάριο του 2017 και βγήκε στην παραγωγή τον Οκτώβριο του 2022, στο Βόρειο Καρίθ ανακαλύψαμε κοίτασμα τον Απρίλιο του 2019 και ενώ είχε μεσολαβήσει η πανδημία βγήκε στην παραγωγή Φεβρουάριο του 2024, σε 8 χρόνια στο Ισραήλ έχουμε βάλει στην παραγωγή δύο κοιτάσματα, εδώ πάμε να συμπληρώσουμε 11 χρόνια, έχουμε κάνει μία σεισμική έρευνα και έχουμε πάρει περιβαλλοντική άδεια, στο Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια κάναμε 4 γεωτρήσεις. Υπόψιν πως είχαμε απόλυτη συναίνεση στα Ιωάννινα από την τοπική κοινωνία (δήμο, περιφέρεια, υπηρεσίες) αλλά ακόμα κι έτσι δεν προχώρησε», σημειώνει η ίδια πηγή.
«Μπλοκ 2»
Πέρα από την πονεμένη ιστορία των Ιωαννίνων, εκτιμάται πως μέχρι το Μάρτιο του 2025 θα έχουν γίνει γνωστά τα δεδομένα και σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση στο «μπλοκ 2», το οποίο έχουν αναλάβει οι Energean και Helleniq Energy. Υπενθυμίζεται, πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τον περασμένο Μάρτιο είχε δώσει παράταση για 12 μήνες στην άδεια παραχώρησης του θαλάσσιου «μπλοκ 2», στο βορειοδυτικό Ιόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για το μπλοκ 2 θα ληφθούν μέσα στο 2025 με τα δεδομένα που αντλήθηκαν έως τώρα να εκπέμπουν αισιοδοξία. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι οι υποδομές. Τα λιμάνια της Ελλάδας δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές ώστε να υποδεχτούν τον εξοπλισμό που απαιτεί μια γεώτρηση, γεγονός που ενδεχομένως προϊδεάζει για νέο κύκλο αναβλητικότητας και καθυστερήσεων.
Κρήτη
Τα πλέον ώριμα project για να προχωρήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στο 2025 (ενδεχομένως και το πρώτο εξάμηνο) αφορούν την περιοχή της Κρήτης.
Η ExxonMobil ηγείται κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στα δύο θαλάσσια blocks «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης». Μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα η ExxonMobil, έχοντας ολοκληρώσει την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες στην Κρήτη αναμένεται να αποφασίσει για την πιθανή διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. Όλα δείχνουν ότι αυτή θα γίνει στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», εφόσον ο αμερικανικός κολοσσός αποφασίσει να προχωρήσει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ, η Ελλάδα κατέχει σημαντικά κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο). Ικανά ακόμη και για εξαγωγές προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της Ευρώπης.
Στην ετήσια έκθεση της η ΕΔΕΥΕΠ κάνει λόγο για πιθανά αποθέματα 24 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή 680 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.