Μενού Ροή
Τιμές φυσικού αερίου: Να επεκταθεί το πλαφόν και να μειωθεί στα 50-60 ευρώ ανά MWh προτείνει ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας

Η Ευρωπαική Ένωση πρέπει να επεκτείνει το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου που ισχύει από τις αρχές του 2023 και να κατεβάσει κατά πολύ το ανώτατο όριο, για να αποφευχθούν νέοι κραδασμοί στους λογαριασμούς ενέργειας, πρότεινε ο Ιταλός υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Ζιλμπέρτο Πιτσέτο Φράτιν.

“Σε αυτό το σημείο, η ΕΕ πρέπει να ανανεώσει το ανώτατο όριο τιμών, αλλά να μειώσει το ανώτατο όριο, δήλωσε ο” Pichetto Fratin στο Radio Radicale.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε στις αρχές του 2023 ένα όριο (πλαφόν) έκτακτης ανάγκης στις τιμές του φυσικού αερίου το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς ορίστηκε πολύ υψηλά στα 180 ευρώ ανά MWh. Αυτό το ανώτατο όριο λήγει στα τέλη Ιανουαρίου 2025 και μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί εάν θα ανανεωθεί.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να μειωθεί σε 50-60 ευρώ ανά MWh.

Το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, το λεγόμενο “μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς” εισήχθη στα τέλη του 2022 για να προστατεύσει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά από υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, όταν η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο με αγωγούς στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί, μετά το κόψιμο των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου της Ευρώπης, διαπραγματεύονταν σε 50, 145 ευρώ ανά MWh στο Άμστερνταμ την Παρασκευή.

Στις 05:00 GMT την Πρωτοχρονιά, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις αγωγών και τα τελευταία εναπομείναντα μέλη της ΕΕ που εξακολουθούσαν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Αυστρία, Σλοβακία, και η Ουγγαρία – έχασε αυτήν την πηγή προμήθειας.

Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream μέσω Τουρκίας και Βαλκανίων, ενώ η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν κανονίσει να προμηθεύονται φυσικό αέριο από άλλες πηγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας