Όταν το ρωσικό φυσικό αέριο σταμάτησε να ρέει δυτικά μέσω Ουκρανίας στις 1 Ιανουαρίου, αυτό σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής.
Αποτελούσε επίσης ένα σοβαρό πλήγμα για τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πώς η απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της γειτονικής Ρωσίας υπονόμευσε την ικανότητά της να χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες ως μοχλό επιρροής σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Αλλά όχι στη Μολδαβία.
Η Ρωσία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη διακοπή, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους, ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας αποδυνάμωσης της φιλοδυτικής κυβέρνησης στο μικρό έθνος, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όπου το Κρεμλίνο στοχεύει να επανακτήσει επιρροή και έλεγχο.
Μετά από δεκαετίες εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών τους και την τροφοδότηση των εργοστασίων τους, η Μολδαβία έχει τα τελευταία χρόνια διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της, εν μέρει κινητοποιημένη από την πλήρη κλίμακα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία ώθησε ολόκληρη την Ευρώπη να επανεξετάσει τις ενεργειακές της προμήθειες.
Αυτό σημαίνει ότι η διακοπή, η οποία ήταν αποτέλεσμα της άρνησης της Ουκρανίας να παρατείνει ένα συμβόλαιο διέλευσης με τον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, δεν είχε μεγάλο άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα. Τέσσερις ημέρες μετά τη διακοπή της ροής του αερίου, τα περισσότερα νοικοκυριά της Μολδαβίας εξακολουθούσαν να είναι ζεστά και φωτισμένα.
Η εικόνα είναι πιο ζοφερή στη Δυστροπεστρία, τη ρωσική αποσχιστική περιοχή στην αριστερή ή ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου, όπου υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο έδαφός της και η οποία διοικεί τις δικές της υποθέσεις - με την υποστήριξη της Μόσχας - από τον πόλεμο που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου έχει αφήσει πολλούς από τους 450.000 κατοίκους της περιοχής να φορούν επιπλέον ρούχα, να ανάβουν ηλεκτρικούς θερμαντήρες και να τρέμουν στα σπίτια τους. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην κυβέρνηση de facto δήλωσε ότι αυτό ανάγκασε στο κλείσιμο όλων των βιομηχανικών εταιρειών εκτός από τους παραγωγούς τροφίμων.
Δημιουργώντας Δυσαρέσκεια
Η Ρωσία μπορεί να ελπίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αρχών και των απλών πολιτών στη Δυστροπεστρία, ενώ παράλληλα να υποδαυλίσει τη δυσαρέσκεια για τις αυξανόμενες τιμές σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός της αποσχισθείσας περιοχής, η Μολδαβία μέχρι πρόσφατα λάμβανε το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος της από το Κουρτσούγκαν, έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Δυστροπεστρία που τροφοδοτούνταν από ρωσικό φυσικό αέριο. Ο σταθμός τροφοδοτείται τώρα εν μέρει από εισαγόμενο άνθρακα. Η Μολδαβία αναμένεται να ξεκινήσει τις εισαγωγές περισσότερου ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρουμανία φέτος, αν και οι τιμές είναι πιθανό να είναι υψηλότερες.
Η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει κάποιο φυσικό αέριο στη Μολδαβία μέσω του αγωγού TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα, μετριάζοντας την κρίση στη Δυστροπεστρία και τροφοδοτώντας το Κουρτσούγκαν. Αξιωματούχοι της Μολδαβίας, οι οποίοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών όταν έγινε σαφές ότι η Gazprom θα σταματήσει τη ροή αερίου στις 1 Ιανουαρίου, φέρεται να εξέπληξαν ότι η Gazprom δεν επιζήτησε να συνεχίσει τις αποστολές μέσω του TurkStream.
"Οι Ρώσοι είναι σαφώς στο παιχνίδι όχι μόνο για να πιέσουν την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη Μολδαβία", δήλωσε ο William Hill, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ που εργάστηκε για χρόνια στη Μολδαβία. "Αλλά έχουν αφήσει τη Δυστροπεστρία να στεγνώσει και αυτό εκπλήσσει πραγματικά όλους."
"Αυτό που έκαναν οι Ρώσοι στους 30χρονους πληρεξούσιους τους στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου είναι αξιοσημείωτο", δήλωσε ο Hill. "Ο κόσμος θα το θυμάται αυτό. Κάνει κρύο εκεί."
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει τις αρχές de facto στη Δυστροπεστρία πιο κοντά στην κεντρική κυβέρνηση στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Η ψυχρή αντιμετώπιση που δέχεται η περιοχή από τη Ρωσία μέχρι στιγμής θα μπορούσε ενδεχομένως να αποβεί καταστροφική, επιταχύνοντας αυτή τη διαδικασία.
Αλλά η Μόσχα εργάζεται επίσης σκληρά για να ρίξει το φταίξιμο στην φιλοδυτική κυβέρνηση - και η ηγεσία στη Δυστροπεστρία φαίνεται να συμφωνεί με αυτό, απορρίπτοντας τις προσφορές υποστήριξης από το Κισινάου, όπως γεννήτριες, ανθρωπιστική βοήθεια και απαραίτητα ιατρικά είδη.
"Η ρωσική κρατική προπαγάνδα [άρχισε] να διαδίδει μηνύματα που κατηγορούν τη Μολδαβία και την κυβέρνησή της για την κατάσταση και ζωγραφίζει αποκαλυπτικά σενάρια για την περιοχή μερικές εβδομάδες πριν από το τέλος της διέλευσης του φυσικού αερίου", δήλωσε η Maria Golubeva, πρώην βουλευτής της Λετονίας και συνεργάτης στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ανάλυση, έναν δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.
Εντατικοποιημένη Προπαγάνδα
Η προπαγάνδα εντατικοποιήθηκε γύρω στις 1 Ιανουαρίου, είπε στο RFE/RL, προσθέτοντας: "Πιστεύω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα ξεφύγει τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι αρχές de facto της Δυστροπεστρίας αγνοούν τις προτάσεις της Μολδαβίας για λύσεις."
Στις 2 Ιανουαρίου, μιλώντας για τις παραδόσεις στην Ευρώπη γενικότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χωρίς αποδείξεις ότι "η ευθύνη για τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου βαρύνει εξ ολοκλήρου τις Ηνωμένες Πολιτείες και το μαριονετικό καθεστώς του Κιέβου" καθώς και τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Η διακοπή έρχεται με τους μήνες του χειμώνα που απομένουν να περάσουν και με τις πολιτικές εντάσεις στη Μολδαβία να παραμένουν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται το φθινόπωρο. Η φιλοδυτική Πρόεδρος Μαΐα Σάντου επανεξελέγη τον Νοέμβριο μετά από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες της κυβέρνησης για επιθετική ρωσική παρέμβαση. Η φιλοευρωπαϊκή πλευρά επικράτησε με μικρή διαφορά σε δημοψήφισμα για την πιθανή περαιτέρω ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Κρεμλίνο έχει σαφώς τα μάτια του στραμμένα στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε η Oana Popescu-Zamfir, διευθύντρια του GlobalFocus Center, ενός ρουμανικού think tank, και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Το κυβερνών κόμμα της Σάντου "δεν είναι τόσο καλά τοποθετημένο για αυτό όσο ήταν για τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα της ΕΕ, επομένως αρκεί στη Ρωσία να ασκήσει λίγη πίεση και μπορούν πραγματικά να τους ωθήσουν σε μια περιοχή όπου πρόκειται να χάσουν τις εκλογές", είπε στο RFE/RL σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Η Μολδαβία μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο εκ των προτέρων και να το παραλάβει από την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά σε "πολύ υψηλότερες τιμές" από ό,τι πλήρωνε στη Gazprom, δήλωσε η Popescu-Zamfir.
"Επομένως, υποθέτω ότι η ρωσική στρατηγική είναι να τους κάνει να ξοδέψουν ολόκληρο τον προϋπολογισμό τους [για την ενέργεια] αντί να τον ξοδέψουν σε οτιδήποτε σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη γενικά, να τον ξοδέψουν για να περάσουν τον χειμώνα", είπε. "Και μετά, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, θα έχουν ακόμη ύψη.
"Χωρίς επαρκή βοήθεια από τη Δύση", είπε, "αυτή είναι απολύτως μια στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει."