Προθεσμία έως τις 19 Οκτωβρίου σε επενδυτικά προγράμματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος του 2019, έδωσε χτες με προσκλησή της η Κομισιόν. Η πρόσκληση αφορά κυρίως έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναζητούν χρηματοδότηση από την ΕΕ με σχεδόν 875 εκατομμύρια ευρώ δυνητικά διαθέσιμα κονδύλια έως το 2027.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 8 έργα με ελληνικό ενδιαφέρον.
Οι προγραμματισμένες διεθνείς εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της τέταρτης λίστας του Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για επενδύσεις που ωφελούν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της ΕΕ. Συνολικά τα επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν στην χρηματοδότηση ανέρχονται σε 5,83 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και περιλαμβάνει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-23.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων που ξεκίνησε χθες θα εκταμιεύσει έως και 785 εκατομμύρια ευρώ και τα επιλέξιμα έργα θα έχουν προθεσμία έως τις 19 Οκτωβρίου. Η επιτροπή ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ημέρα ενημέρωσης της CEF για την ενέργεια.
H λίστα των έργων PCI θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς τα ενεργειακά έργα που περιλαμβάνει και πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις και μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές επιδοτήσεις και πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση.
Δημοφιλές περιεχόμενο
Τα επιλέξιμα έργα περιλαμβάνουν διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και σχέδια αποθήκευσης πεπιεσμένου αέρα και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σωλήνες και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και εγκαταστάσεις δέσμευσης και μεταφοράς άνθρακα.
Τα έργα
1. Διασύνδεση Βουλγαρίας - Ελλάδα μεταξύ Maritsa East 1 και Νέα Σάντα
2. Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα (επί του παρόντος γνωστό ως «EUROASIA Interconnector»), συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης μεταξύ Κοφίνου στην Κύπρο και Κορακιά της Κρήτης.
3. Διασύνδεση ανάπτυξης και ενίσχυσης υποδομών που επιτρέπει στο Balkan Gas Hub, Ελλάδα - Βουλγαρία (επί του παρόντος γνωστή ως "IGB") μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora Βουλγαρίας και σταθμού συμπιεστή στους Κήπους.
4. Τερματικός σταθμός LNG στη βόρεια Ελλάδα.
5. Διασύνδεση μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία και φτάνοντας στις αγορές της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ιταλία, και συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία μέσω Αλβανίας και Αδριατικής Θάλασσας (γνωστός ως «Trans-Adriatic Pipeline» (TAP)), που περιλαμβάνει σταθμό μέτρησης και ρύθμισης συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, καθώς και τη διασύνδεση TAP.
7. Διασύνδεση για τη μεταφορά νέου φυσικού αερίου από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κρήτης (γνωστός ως «EastMed Pipeline»), με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.
8. Υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα και την Ιταλία (γνωστός σήμερα ως «Poseidon Pipeline»).