Το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την ITALGAS SpA Προτιμητέο Επενδυτή για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».
Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ITALGAS SpA ως Προτιμητέο Επενδυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.
Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Νωρίτερα το energymag μετέδιδε:
Σύμφωνα με Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αρχική προσφορά των Ιταλών ήταν στα 700 εκατ. ευρώ, υψηλότερη κατά 15% σε σχέση με αυτή που υπέβαλε ο έτερος υποψήφιος, η Τσέχικη εταιρεία EP.
«Συνολικά, η διαδικασία πώλησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να εκχωρήσουν εκ νέου την υποδομή της ΔΕΠΑ ως διαχειριστή δικτύου φυσικού αερίου υπό τη νέα ιδιοκτησία της», επιβεβαίωσε η Mediobanca Securities, υπενθυμίζοντας ότι η Italgas στο επιχειρηματικό της σχέδιο δεν περιλαμβάνει την πιθανή εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ από την Ιταλία, το γεγονός ότι ήδη η μητρική Eni ελέγχει το 49% της θυγατρικής της ΔΕΠΑ ΕΔΑ Θεσ, η εξαγορά γίνεται με ένα premium της τάξης του 38-39%.
Ιταλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός ότι το δίκτυο της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να αναπτυχθεί για τουλάχιστον άλλα 2,400 χιλιόμετρα τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζει μια απόδοση της τάξης του 7% ετησίως για την Italgas και μια συμμετοχή στα κέρδη της τάξης του 8-10% το 2022.
Επίσης, σύμφωνα με έναν άλλο αναλυτή, "ο θετικός αντίκτυπος μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 10% των κερδών του 2022 ανά μετοχή με πιθανό άμεσο αντίκτυπο στο μέρισμα του ομίλου των ίδιων αναλογιών", διευκρίνισε ο ίδιος.
Παρόμοιες πωλήσεις
Τέλος, ορισμένες πρόσφατες συμφωνίες στην Ευρώπη σχετικά με ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα του φυσικού αερίου έκλεισαν με παρόμοια περιθώρια. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο Engie πούλησε το 11,5% του GRTgaz (δηλαδή 14,6 δισεκατομμύρια) με πριμοδότηση 48%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η SSE πούλησε το 33,3% των Scotia Gas Networks (SGN) με premiumσε περίπου 30%.
Υποθέτοντας επίσης την αγορά του μεριδίου της Eni, η επένδυση για την Italgas θα ήταν περίπου 890 εκατομμύρια και η μόχλευση της θα αυξανόταν από 60% σε 66%. "Πιστεύουμε ότι η εξαγορά θα μπορούσε να είναι θετική για την Italgas, λόγω της χαμηλής διείσδυσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ», πρόσθεσε η Intesa Sanpaolo.
Ποια είναι η Italgas
Η Italgas είναι η σημαντικότερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη στην Ευρώπη.
Με πάνω από 4.100 άτομα προσωπικό, διαχειρίζεται, απευθείας ή μέσω των θυγατρικών της, ένα δίκτυο διανομής που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 72,700 χιλιόμετρα μέσω του οποίου διανέμει φυσικό αέριο σε 7,7 εκατομμύρια χρήστες.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η εταιρεία έχει αποσχιστεί από τον όμιλο Snam και είναι εισηγμένη στην ιταλική χρηματιστηριακή αγορά στον δείκτη FTSE MIB του Ιταλικού Χρηματιστηρίου.
Με 180 χρόνια εμπειρίας πίσω της, αναγνωρίζεται ιστορικά ως η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στα σπίτια των Ιταλών, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Τα περιουσιακά στοιχεία
Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35% και οι δύο μέτοχοι έχουν συμφωνήσει την από κοινού πώληση του 100% της εταιρείας, αφού όμως διαχωρίστηκε η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία πωλείται αυτοτελώς σε ποσοστό 65% και την οποία διεκδικεί μεταξύ άλλων κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-όπου πλειοψηφεί ο Ομιλος Λάτση- με την Edison
Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, ιταλική Eni Gas e Luce.
Έτσι, ο προτιμητέος επενδυτής θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στις τρεις παραπάνω εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 10 Περιφέρειες στην ελληνική επικράτεια.