της Νεφέλης Ζορμπά,
Τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των δικαιούχων και να λάβουν οικονομική στήριξη και οι περισσότεροι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου, εκτός από εκείνους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Από την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξετάζει διάφορα σενάρια για τον τρόπο που θα επιδοτηθεί η οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου, όπως προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την Παρασκευή.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν καταλήξει ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να επιδοτηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι μέσω του επιδόματος θέρμανσης.
Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Κατά τις ίδιες πηγές, οριστικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Το κόστος της επιδότησης πρέπει να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και κατ’ επέκταση και του επιδόματος, ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας που θα καλύπτει περίπου το 80% των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν τώρα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι νοικοκυριά με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Για οικογένειες, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Πηγές με γνώση των σεναρίων που είναι υπό εξέταση επισημαίνουν ότι η αύξηση των εισοδηματικών ορίων θα είναι μεγάλη, ενώ προσθέτουν ότι το επίδομα για κάθε παιδί είναι πολύ πιθανό να διπλασιαστεί και να ανέλθει στις 4.000 ευρώ.
Η ελληνική πρόταση στο Eurogroup και στη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος
Στo Λουξεμβούργο και στις συνεδριάσεις του Eurogroup σήμερα και της Συνόδου υπουργών Περιβάλλοντος την Τετάρτη στρέφεται το ενδιαφέρον, καθώς θα συζητηθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση πανευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των καταναλωτών από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι έχει συντάξει με τον υπουργό Οικονομικών κοινή επιστολή με τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης που θα κατατεθεί και στις δύο συνεδριάσεις.
Η πρόταση προβλέπει την αξιοποίηση μέρους των αυξημένων εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, προκειμένου να επιδοτηθούν τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη μέλη.
Εκτιμάται ότι για τον επόμενο χειμώνα θα χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 5 και 8 δισ. ευρώ για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και των ρύπων, που με τη σειρά τους οδηγούν σε άνοδο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ιδέα για την αξιοποίηση των εσόδων από το σύστημα εμπορίας ρύπων φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Μιλώντας στο Bloomberg πριν από λίγες ημέρες η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, επισήμανε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από to Emissions Trading System για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών από την έκρηξη στο κόστος ενέργειας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια να συζητηθεί και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου.