Για 733 εκατομμύρια ευρώ η Italgas αποκτά την ΔΕΠΑ Υποδομών και ολοκληρώνει τη στρατηγική της που συνδέεται με μια χώρα που έχει γίνει ο νέος κόμβος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Κάπως έτσι ξεκινάει το κείμενο ανάλυση για την μεγάλη επένδυση της Italgas στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος Francesco De Palo του δικτύου Formiche.
Όπως αναφέρει, η Italgas βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επιβεβαίωσε το BBB + με σταθερή προοπτική λόγω των προοπτικών ανάπτυξης που επικεντρώνονται στην περίοδο 2022-2027.
Η Fitch στην αναλυσή της επικεντρώθηκε στην εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, χαρακτηριζοντάς το ως ένα βήμα που προσφέρει στην Ιταλία τη συγκεκριμένη δυνατότητα διαφοροποίησης της παρουσίας της σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, «επωφελούμενη από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι επί του παρόντος ευνοϊκό για την ιταλική εταιρεία όσον αφορά το αναμενόμενο έσοδο».
Η ΔΕΠΑ
Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο, η ΔΕΠΑ έχει τρεις θυγατρικές που διαχειρίζονται συνολικά 6.900 χιλιόμετρα δικτύου και 509.000 ενεργά σημεία επαναπαράδοσης στην Ελλάδα. Αυτό ήταν αρκετό για να επιστρέψει η Italgas στις επενδύσεις εκτός των εθνικών συνόρων και να το κάνει σε μια χώρα, την Ελλάδα, που από "Σταχτοπούτα της Ευρώπης έχει γίνει ενεργό υποκείμενο του φυσικού αερίου".
Γίνεται αναφορά στους τρεις στρατηγικούς αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται την χώρα όπως ο TAP, ο Tanap και ο Eastmed (όταν ολοκληρωθεί).
Παρουσιάζει επίσης δύο κόμβους που προκαλούν το ενδιαφέρον εξωτερικών μερών όσον αφορά τις προμήθειες και την αποθήκευση: το νησί αποθεμάτων Ρεβυθούσα, όπου αυξάνεται η άφιξη αμερικανικού LNG και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον αγωγό Tap.
Ένα περαιτέρω έργο πλωτής αποθήκευσης σχεδιάζεται στην Κόρινθο, για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
LNG από ΗΠΑ
Ο Ιταλός δημοσιογράφος αναφέρεται ειδικά στην αναπτυσσόμενη αμερικανική παραγωγή LNG με τις μελλοντικές παραδόσεις στην Ελλάδα. Αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεπεράσουν την Αυστραλία και το Κατάρ (πρώτη και δεύτερη για εξαγωγική ικανότητα LNG) μέχρι το τέλος του έτους.
Περαιτέρω επέκταση της εξαγωγικής ικανότητας LNG των ΗΠΑ είναι στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), η μονάδα LNG Golden Pass όταν τεθεί σε λειτουργία θα βελτιώσει περαιτέρω την εξαγωγική της ικανότητα έως και 16,3 Bcfd (πιθανότατα έως το 2024).
Η αναφορά αφορά την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τη συμφωνία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ της Exxon Mobil και του κυπριακού κράτους και τις υπογραφές που ελήφθησαν πρόσφατα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Ιόνιο.
Όλες αυτές οι συμφωνίες καταλήγει η ανάλυση βγάζει ωφελημένη την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες LNG τα επόμενα χρόνια.