Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κατά 800% και του ρεύματος κατά 500% από τις αρχές του χρόνου έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στην Ευρώπη, το οποίο οδηγεί σε λουκέτα εργοστασίων, ασκεί εντονότατες πιέσεις στους καταναλωτές και ανατρέπει τα σχέδια των κυβερνήσεων. Ωστόσο η Γηραιά Ήπειρος ίσως να μπορέσει να πάρει μία ανάσα από το αμερικανικό LNG που εισρέει τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg o αριθμός των τάνκερ που πέρασαν τον Ατλαντικό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και έφτασαν σε λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκε κατά 50% σε 24 ώρες. Την Πέμπτη ήταν 15 από 10 την Τετάρτη. Τα λιμάνια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας θα υποδεχθούν από 4 δεξαμενόπλοια. Τα υπόλοιπα τρία κατευθύνονται σε Ολλανδία, Γιβραλτάρ και Μάλτα.
Επιπλέον όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο υπάρχουν ακόμη 11 δεξαμενόπλοια με αμερικανικό LNG, των οποίων ο τελικός προορισμός δεν έχει δηλωθεί. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι και αυτά οδεύουν προς την Ευρώπη.
Μεταξύ αυτών είναι και το Minerva Chios, το οποίο έφυγε από τον τερματικό σταθμό της Λουιζιάνα στα μέσα Νοεμβρίου και ήταν στον Ινδικό Ωκεανό, όταν άρχισε άλλαξε πορεία, για να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση βαθαίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς το «πάγωμα» πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία και η χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία έχουν διογκώσει το έλλειμμα αναγκάζοντας τις χώρες να κάψουν περισσότερο άνθρακα, ακόμη και πετρέλαιο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και τα σπίτια ζεστά. Η γαλλική επιχείρηση ενέργειας EdF είπε την περασμένη εβδομάδα ότι διακόπτει τη λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, που καλύπτουν το 10% της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη ώρα. Στις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι σχεδόν το 30% της δυναμικότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία θα είναι offline, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η εξάρτηση της χώρας από φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο.
Η είδηση για την αύξηση των ποσοτήτων αμερικανικού LNG που καταφθάνει στην Ευρώπη έδωσε κάποιες ανάσες στην αγορά, απομακρύνοντας ελαφρώς τις τιμές από τα επίπεδα - ρεκόρ (πάνω από τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα) στα οποία είχαν εκτιναχθεί.
Οι προβλέψεις για το έλλειμμα τον χειμώνα είναι πάντως τόσο ζοφερές, ώστε στη Γαλλία το συμβόλαιο Φεβρουαρίου της ενέρεγια έφτασε στα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ήδη το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για πολλές βιομηχανίςε, ειδικά μετάλλων και λιπασμάτων. Η γαλλική Aluminium Dunkerque Industries, η μεγαλύτερη βιομηχανία εξόρυξης αλουμινίου στην Ευρώπη προχώρησε σε μείωση της παραγωγής της, ενώ η Nyrstar του ομίλου Trafigura ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή αλουμινίου στη γαλλική μονάδα της στις αρχές Ιανουαρίου. Σε διακοπή της παραγωγής της προχώρησε και η ρουμανική βιομηχανία λιπασμάτων Azomures.
Η γαλλική επιχείρηση ενέργειας EdF είπε την περασμένη εβδομάδα ότι διακόπτει τη λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, που καλύπτουν το 10% της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη ώρα. Στις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι σχεδόν το 30% της δυναμικότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία θα είναι offline, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η εξάρτηση της χώρας από φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο.