Μενού Ροή
Ξεκολλάει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης-Νεγκότινο

Στον δρόμο της υλοποίησης μπαίνει μετά από 6 χρόνια, ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βόρεια Μακεδονία, μετά την χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Σκοπιανή πλευρά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο αγωγός θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, διαχειριστές των οποίων είναι ο ΔΕΣΦΑ και η NER, αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση

Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕπ εγκρίθηκε δάνειο ύψους 28,9 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του τμήματος διασύνδεσης φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, το οποίο θα βοηθήσει τη βαλκανική χώρα να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής της αγοράς. προς όφελος των καταναλωτών.

Το έργο θεωρείται ως ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο που στοχεύει στη διευκόλυνση μιας σταδιακής στροφής προς την καθαρή ενέργεια, με το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης.

Η κατασκευή του τμήματος διασύνδεσης φυσικού αερίου μήκους 68 χιλιομέτρων θα συνδέσει τη χώρα με τις ολοένα και πιο διαφοροποιημένες αγορές φυσικού αερίου στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στην περιφερειακή και την ενεργειακή αγορά της ΕΕ, ανέφερε η τράπεζα σε δελτίο Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας Φατμίρ Μπεσίμι δήλωσε ότι το έργο θα προσφέρει σταθερότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό, κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας.

Μεταβατικό καύσιμο

Η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη σχέδια να μετατρέψει δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων σε εγκαταστάσεις με αέριο.

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που προορίζονται για μετατροπή είναι η TEC Negotino με καύση πετρελαίου και η πρώτη μονάδα με καύση άνθρακα στο REK Bitola.

Η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την General Electric Investment για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στη νοτιοδυτική πόλη Μπίτολα.

Επίσης, ως μέρος ενός σχεδίου για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η Βόρεια Μακεδονία έχει υπογράψει μνημόνια με την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο μελλοντικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της γειτονικής χώρας με αέριο, με στόχο την εγκατάλειψη του άνθρακα.

Απομάκρυνση από τον άνθρακα

Το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας θα βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή να απομακρυνθεί σταδιακά από τον άνθρακα, ενώ θα αυξήσει τη συνδεσιμότητα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια κοινή περιφερειακή αγορά και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις, δήλωσε η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδια για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Συνδέεται επίσης με την προηγούμενη δέσμευση της ΕΤΕπ να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την ίδια.

Εμβληματική επένδυση

Η επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα και αποτελεί μία από τις εμβληματικές επενδύσεις στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το δάνειο της ΕΤΕπ στη Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνει επιχορήγηση 12,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) για τεχνική βοήθεια και υλοποίηση έργων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα μεταβατικό μέτρο που θα βοηθήσει στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Η επένδυση στο φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μεταβατικό μέτρο που θα επιτρέψει μια σταδιακή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, πράσινη και καθαρή ενέργεια, βελτιώνοντας την περιβαλλοντική υγεία και διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Steffen Hudolin, Επικεφαλής Συνεργασίας στο η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η ΕΤΕπ έχει επενδύσει 144 εκατομμύρια ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία για να υποστηρίξει την ταχύτερη ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας υποδομών, ανέφερε η τράπεζα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας