Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχεται η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό ταξινομίας, καθώς την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν τα κράτη μέλη για να στείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις τους.
Η ταξινομία της ΕΕ αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, δεδομένου ότι καθιερώνει συγκεκριμένα κριτήρια για τον προσδιορισμό των οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Οι δραστηριότητες και οι επενδύσεις χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον. Ο κανονισμός ταξινόμησης αποτελεί το βασικό κριτήριο για τον χαρακτηρισμό επενδύσεων ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) και τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Προβληματισμός
Στην Αθήνα οι προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τον νέο κανονισμό ταξινομίας προκαλούν προβληματισμό, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που αναμένεται να τεθούν για τα έργα φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη, με τα κριτήρια που προκρίνουν οι Βρυξέλλες καταργούν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως το καύσιμο γέφυρα στην πράσινη μετάβαση.
Και αυτό, διότι οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταξινόμηση των επενδύσεων φυσικού αερίου ως πράσινες και την πρόσβασή τους σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν είναι ρεαλιστικές κατά τις ίδιες πηγές.
Έως 270 γραμμάρια
Η πρόταση προβλέπει ότι οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα πρέπει να εκπέμπουν έως 270 γραμμάρια CO2/kWh. Επίσης, από το 2026 τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε ποσοστό 30% ανανεώσιμα αέρια όπως βιομεθάνιο ή υδρογόνο. Το ποσοστό θα ανέλθει σε 50% το 2030 και στο 100% από το 2035 και έπειτα.
Εάν οι προτάσεις αυτές ενσωματωθούν τελικά στον νέο κανονισμό ταξινομίας, τότε καμία από τις νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου δεν θα είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίησή τους.
Τα επόμενα έτη έχουν προγραμματιστεί σημαντικές επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίες θα διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη, καθώς ανέρχεται σε ποσοστό 40%.
Οι μονάδες
Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, οι νέες υπερσύγχρονες μονάδες που έχουν δρομολογηθεί, όπως το εργοστάσιο της Mytilineos, ισχύος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εκπέμπουν πάνω από 300 γραμμάρια άνθρακα ανά kWh.
Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα έργα φυσικού αερίου που αναμένεται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια.
Όπως η μονάδα συνολικής ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή που θα αναπτυχθεί από τους ομίλους Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το εργοστάσιο φυσικού αερίου, ισχύος 840 MW, του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2024.
Νέα μονάδα φυσικού αερίου προγραμματίζει η Elpedison στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2025 η ΔΕΗ προγραμματίζει να μετατρέψει την Πτολεμαϊδα V σε μονάδα φυσικού αερίου.