Μενού Ροή
Αμηχανία για την απόφαση για το φυσικό αέριο - Καμία μονάδα στην Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις - Οι προσαρμογές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον κανονισμό ταξινομίας, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου συνάδουν με τους στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ως εκ τούτου είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους.

Το περιεχόμενο της εξουσιοδοτικής πράξης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών ορίων που προβλέπει για τις επενδύσεις φυσικού αερίου.

Παρά τις αντιδράσεις, η Κομισιόν δημοσίευσε την Τετάρτη την πρότασή της δίχως ουσιαστικές αλλαγές, η οποία πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί και να μην ενσωματωθεί στον κανονισμό ταξινομίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους επόμενους τέσσερις μήνες τα κράτη μέλη θα εξετάσουν την πρόταση δίχως να μπορούν να κάνουν αλλαγές.

Μπορούν μόνο να αποφασίσουν να την απορρίψουν.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία 20 κρατών μελών για άσκηση βέτο, σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση θα εγκριθεί.

Οι αντιδράσεις

Η χώρα μας μάλιστα, μαζί με την Κύπρο, τη Μάλτα και πρόσφατα τη Γερμανία, είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για το περιεχόμενο της πράξης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστική.

Στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην Αμιέν της Γαλλίας, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό ταξινομίας προκειμένου να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη προβλέπει ότι οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα πρέπει να εκπέμπουν έως 270 γραμμάρια CO2/kWh.

Επίσης, από το 2026 τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε ποσοστό 30% ανανεώσιμα αέρια όπως βιομεθάνιο ή υδρογόνο. Το ποσοστό θα ανέλθει σε 50% το 2030 και στο 100% από το 2035 και έπειτα.

Καμία μονάδα

Ωστόσο, καμία από τις νέες υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου που είτε κατασκευάζονται είτε έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα δεν εμπίπτουν στα όρια αυτά, δεδομένου ότι εκπέμπουν πάνω από 300 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά kWh.

Ήδη οι εταιρείες του κλάδου αντιλαμβανόμενες το τελεσίδικο του πράγματος σχεδιάζουν να έρθουν πιο μπροστά κάποιες παρεμβάσεις στις υπό σχεδιασμό μονάδες όπως αυτή που προωθούν οι ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στην Κομοτηνή και ο όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας