Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2021, τα οποία αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης και εξηγούν τις ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία το 2021 ξεπέρασε το 450% σε σχέση με το 2020.
Ειδικότερα, ο μέσος όρος της τιμής του φυσικού αερίου ανήλθε το 2021 σε 46,2 ευρώ/MWh στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF, με τη μέση τιμή το 2020 να διαμορφώνεται σε μόλις 10,1 ευρώ/MWh, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας.
Τα τέλη ρύπων
Μικρότερη ήταν η αύξηση στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το περασμένο έτος σε σχέση με το 2020, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ήταν αμελητέα.
Το μέσο κόστος για έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα το 2021 αυξήθηκε πάνω από 100% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 55 ευρώ, σχεδόν 30 ευρώ πιο ακριβό από το 2020 όταν ο μέσος όρος έφτασε τα 25,3 ευρώ.
Μέχρι στιγμής το 2022 οι τιμές στο ευρωπαϊκό σύστημα πλειστηριασμών άνθρακα διατηρούνται σταθερά πάνω από 80 ευρώ ανά τόνο, φτάνοντας σε υψηλό έτους στις 8 Φεβρουαρίου με 96,93 ευρώ ανά τόνο CO2. Η απόκλιση σε σχέση με την ίδια ημέρα το περασμένο έτος διαμορφώθηκε σε πάνω από 58 ευρώ ανά τόνο, δεδομένου ότι διαμορφώθηκε σε 38,61 ευρώ.
Οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών αντίστοιχα, αποτελούν τη βασική αιτία της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την Ευρώπη, καθώς έχουν οδηγήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Η χονδρική του ρεύματος
Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά ανήλθε στην Ελλάδα σε 116 ευρώ/MWh, ενώ το 2020 ήταν κάτω από 50 ευρώ/MWh. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τους πρώτους έξι μήνες κυμάνθηκαν κοντά στα επίπεδα του 2020.
Πάντως, η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών συγκράτησε τις τιμές στη λιανική αγορά. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η μέση τιμή που πλήρωσαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat ανήλθε σε 0,168 ευρώ/kWh.
Τον Ιανουάριο του 2022, η τιμή για τα νοικοκυριά αυξήθηκε ελαφρά και έφτασε τα 0,185 ευρώ/kWh, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποίησαν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET.