Μενού Ροή
Δεν ξεκινά πριν το τέλος του 2022 ο αγωγός φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία-Νεγκοτίνο

Η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του 2022

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κατασκευή της διασύνδεσης για το φυσικό αέριο προς την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Ενεργειακών Πόρων Βόρειας Μακεδονίας (NER), Μπαϊράμ Ρετζέπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διάφορους λόγους, αλλά ένας από αυτούς είναι γιατί το έργο έχει υποστεί αλλαγές και πλέον έχει προσαρμοστεί για μεταφορά υδρογόνου εκτός από φυσικό αέριο.

Το τμήμα που θα κατασκευαστεί από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα κοστίσει περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συμφωνίες

«Πέρυσι υπογράφηκαν οι συμφωνίες με τον ΔΕΣΦΑ. Στα τέλη Δεκεμβρίου πέρυσι υπεγράφησαν οι συμφωνίες για το κομμάτι της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και η κατασκευαστική επιχορήγηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από το WBIF. Ωστόσο, η οικονομική κατασκευή δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την EBRD και αυτή η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση», ο Ρετζέπι είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της NER δήλωσε επίσης ότι το έργο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και ότι, ως εκ τούτου, οι τοπικές αρχές πρέπει να συντονιστούν με τους Έλληνες εταίρους τους.

Μεγάλες καθυστερήσεις

«Υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις, αλλά δεν αργεί πολύ. Σύμφωνα με τα σχέδιά μας, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η κατασκευή να ξεκινήσει στο τέλος του έτους» πρόσθεσε.

Σκοπός της κατασκευής αυτής της διασύνδεσης είναι να διασφαλίσει τη διαφοροποίηση και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα και την ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Πέρυσι, ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη NER για την ανάπτυξη και κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας.

Ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να έχει συνολικό μήκος 123 km και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία έως το Νεγκοτίνο μέσω Ευζώνων/Γευγελής, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Αναμένεται ότι αυτό το έργο θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και θα βοηθήσει στην καθιέρωση της χώρας ως ενεργειακού σταυροδρόμι και κόμβου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας