Στο LNG στρέφονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στην Ελλάδα, η Gastrade ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χορήγηση νέας άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κρίση στην Ουκρανία.
Από τους μεγαλύτερους
Εφόσον η ΡΑΕ εγκρίνει την αίτηση της Gastrade, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ευρώπη, καθώς η ικανότητα αποθήκευσης της πλωτής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη θα διπλασιαστεί.
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ενός πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου συνολικής δυναμικότητας 170.000 κυβικών μέτρων.
Εάν ευοδωθούν τα σχέδια της Gastrade, τα επόμενα έτη θα προστεθεί ένα ακόμα terminal το οποίο θα μετατρέψει το FSRU στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου LNG στη χώρα και σε μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Υπήρχαν τα σχέδια
Η επέκταση του στρατηγικής σημασίας έργου στην Αλεξανδρούπολη ήταν στα σχέδια της Gastrade, η οποία για τον λόγο αυτόν έχει εκπονήσει αναλυτική μελέτη που αποτελεί μέρος της αίτησης που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ.
Το κόστος του δεύτερου terminal, το οποίο όπως και το πρώτο θα συνδέεται με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας
Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται έντονη κινητικότητα παρασκηνιακά για το έργο στην Αλεξανδρούπολη, με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της εταιρείας ενέργειας NER της Βόρειας Μακεδονίας στο μετοχικό σχήμα της Gastrade.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πεισθεί η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία εξακολουθεί να είναι διστακτική, παρά το γεγονός ότι η είσοδος της NER στο μετοχικό σχήμα της Gastrade αποτελεί διακαή πόθο των Αμερικανών.
Η αμερικανική πρόταση προβλέπει την απόκτηση του 10% των μετοχών της Gastrade από τη NER, με την πώληση ποσοστού 2% από τον κάθε έναν από τους πέντε υφιστάμενους μετόχους που κατέχουν από 20% έκαστος.
Δηλαδή, από τη βουλγαρική Bulgartransgaz, την Ελμίνα Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τον ΔΕΣΦΑ, και τη GasLog Cyprus Investments, συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού.
Αναβάθμιση
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι με την επέκταση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα αναβαθμιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δεδομένου ότι η επάρκεια εφοδιασμού θα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όπως επισημαίνουν, οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται φαίνεται πως είναι έως τώρα οι ΗΠΑ, που αποτελούν τον σημαντικότερο προμηθευτή LNG στην Ευρώπη.
Στη συνέντευξη τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας το βράδυ της Δευτέρας, η αρμόδια επίτροπος, Kadri Simson, ανέφερε ότι η κατανάλωση LNG στην Ευρώπη έχει φτάσει το 2022 σε επίπεδα ρεκόρ, με τα κράτη μέλη να καταναλώνουν κάθε μήνα από τις αρχές του έτους 10 δισ. κυβικά μέτρα.