Δεύτερη ευκαιρία στο πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης υδρογοναναθράκων έχει αποφασίσει να δώσει η κυβέρνηση, μετά τους νέους συσχετισμούς στις διεθνείς αγορές ενέργειας που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο energymag ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να στηρίξει το πρόγραμμα έρευνας υδρογοναναθράκων, καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων έχει αποκτήσει νέα σημασία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι σημειώνεται κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση να ανασύρει από τα συρτάρια έργα και προγράμματα φυσικού αερίου που είχαν ξεχαστεί.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να γίνουν ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα, μετά την ολοκλήρωσή τους από το σεισμογραφικό πλοίο SW Cook στον Κυπαρισσιακό κόλπο και το Ιόνιο για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.
Συνολικά προτεραιότητα έχουν τρεις περιοχές, οι δύο της Κρήτης που έχουν ήδη παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες (Total-ExxonMobil- ΕΛΠΕ στην Κρήτη και ΕΛΠΕ στην Κρήτη) και αυτή στη Δυτική Ελλάδα και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο., όπου έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και την Energean.
Οι κινήσεις
Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης μετά την εισβολή στην Ουκρανία που έδειξε την αλλαγή πολιτικής στο θέμα του φυσικού αερίου, ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Βουλής την πρώτη Μαρτίου για την κατασκευή και δεύτερου terminal LNG στην πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης.
Ακολούθησε σειρά δηλώσεων από τους επικεφαλής μεγάλων διεθνών ενεργειακών ομίλων (Chevron, ENI) για τη σκοπιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, υπό τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε από την Ουάσινγκτον στον EastMed και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί ξανά στο τραπέζι.
Η πλέον πρόσφατη και εμφατική στήριξη στο πρόγραμμα αξιοποίησης υδρογονανθράκων, διατυπώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο μήνυμά του για τη νέα δέσμη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Σήμερα στην Κομοτηνή
Μέσα σε αυτό κλίμα, ξεχωριστή σημασία αποκτά και η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην Κομοτηνή για την επιθεώρηση των έργων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Kiril Petkov.
Ο IGB θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μία κρίσιμη υποδομή στην προσπάθεια για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, καθώς θα αναβαθμίσει αισθητά τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, δίνοντας πρόσβαση σε αζέρικο αέριο από τον αγωγό TAP στη Βουλγαρία.
Ο αγωγός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες με την έναρξη λειτουργίας να εκτιμάται εντός καλοκαιριού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του IGB ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και η δυναμικότητά του σε 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο IGB θα μεταφέρει κατά κύριο λόγο αέριο από τον TAP, ωστόσο ενόψει της αναβάθμισης του FSRU στην Αλεξανδρούπολη η σημασία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Λόγω της δυνατότητας αντίστροφης ροής που έχει, θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη κατ’ επέκταση, σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία προς τη γηραιά ήπειρο.