Μενού Ροή
Μέχρι και η Γερμανία συζητά πλέον για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θέτει πλέον η Γερμανία στο τραπέζι των συζητήσεων για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την αποκάλυψη θηριωδίας εναντίον αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες ότι η Δύση θα συμφωνήσει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία τις προσεχείς ημέρες, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου κοντά στο Κίεβο. Η Δύση προειδοποίησε αμέσως για κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων. «Ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει για τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία ζήτησε πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, απαγόρευση των ρωσικών πλοίων και φορτίων και αποσύνδεση όλων των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι η οικονομία της, όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξαρτώνται υπερβολικά από αυτές τις εισαγωγές, καθώς η Ρωσία παρέχει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Μπούτσα «εξαπολύουν κύμα αγανάκτησης που θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να υπάρξει συζήτηση για το ζήτημα των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία. Η Ιταλία δεν θα ασκήσει βέτο σε πέμπτη δέσμη κυρώσεων, τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι για τυχόν εγκλήματα πολέμου πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι, η Βρετανία δήλωσε ότι εντείνει τις κυρώσεις της και η Γαλλία καταδίκασε "μαζικές καταχρήσεις" από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν τονίσει, πάντως, ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία (πετρέλαιο, κάρβουνο) θα εξαφάνιζε την ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, θα έστελνε τις τιμές της ενέργειας σε νέα ρεκόρ και θα προκαλούσε ένα πληθωριστικό κύμα σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας