Μενού Ροή
Τα σενάρια για τη Ρεβυθούσα - Οι λιγνίτες και η θεαματική αύξηση των ΑΠΕ

Δύο εναλλακτικές λύσεις, μία βραχυπρόθεσμη και μία με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξετάζονται για την επέκταση του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η βραχυπρόθεσμη λύση αφορά στον ελλιμενισμό ενός δεξαμενοπλοίου LNG για 12 μήνες, το οποίο θα αυξήσει αισθητά την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού και θα επιτρέψει τον εφοδιασμό του από δύο πλοία ταυτόχρονα, κάτι που τώρα είναι αδύνατο. Η δεύτερη, πιο μακροπρόθεσμη επιλογή, προβλέπει την εγκατάσταση μίας μόνιμης πλωτής δεξαμενής ίδιας χωρητικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης και του ΔΕΣΦΑ για αναβάθμιση της Ρεβυθούσας είναι ειλημμένη, προκειμένου η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο να είναι εξασφαλισμένη, σε συνδυασμό με τους δύο νέους σταθμούς LNG που θα υλοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο.

Με διαγωνισμό

Για να προχωρήσει η επέκταση της Ρεβυθούσας θα χρειαστεί έγκριση από την ΡΑΕ και διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Η πλωτή δεξαμενή που θα προστεθεί θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητα του σταθμού, η οποία θα ανέλθει σε 375.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κυβικά μέτρα που είναι τώρα.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Ρεβυθούσα την Πέμπτη, ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΝ επισήμαναν ότι σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με τον διπλασιασμό των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποθηκεύονται προσωρινά στη Ρεβυθούσα.

Το 2021 ποσότητες αερίου που αντιστοιχούν σε περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα διοχετεύθηκαν στην ελληνική αγορά μέσω του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

Εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και η Gazprom διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, οι ποσότητες που θα πρέπει να διακινηθούν από τη Ρεβυθούσα στους εγχώριους καταναλωτές θα πρέπει να ανέλθουν σε 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Βουλγαρία και Ρουμανία

Τα στελέχη του ΥΠΕΝ μάλιστα αποκάλυψαν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ήδη παραγγείλει φορτία LNG, τα οποία θα αποθηκευθούν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των κρατών μελών για την τήρηση αποθεμάτων.

Όπως ανέφεραν «για να γεμίσει η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα θα χρειαστούν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εάν δεν αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των κρατών που δεν έχουν αποθήκες να διατηρούν σε κάποιο άλλο κράτος μέλος εφεδρείες 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους, τότε ίσως η λύση της Καβάλας να είναι φθηνότερη λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου». Επισήμαναν, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το εάν θα υλοποιηθεί τελικά το έργο θα ληφθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

«Οι λιγνίτες θα επιστρατεύονται όταν θα είναι φθηνότεροι»

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιγνιτικές μονάδες, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν συνεχόμενα, αφενός λόγω υψηλού κόστους, αφετέρου λόγω έλλειψης αποθεμάτων λιγνίτη.

Όπως εξήγησαν, οι μονάδες θα μπαίνουν στο σύστημα όταν θα συμφέρει, όταν δηλαδή θα είναι φθηνότερη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ήταν περιορισμένη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τις ΑΠΕ. Την Πέμπτη για παράδειγμα, η παραγωγή από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κάλυψε το 46% της ζήτησης, με το φυσικό αέριο να περιορίζεται στο 23% και τη λιγνιτική παραγωγή σε μόλις 6%.

Το υπόλοιπο 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καλύφθηκε από το ισοζύγιο των διασυνδέσεων με εισαγωγές από τη Βουλγαρία στην οποία η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα σε 167,96 ευρώ/MWh έναντι 230,33 ευρώ/MWh στην Ελλάδα.

Η αύξηση των ΑΠΕ

Η συνεισφορά των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του έτους και να φτάσει κατά μέσο όρο σε 40% από 32% που είναι σήμερα.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ενεργοποίηση νέων έργων ΑΠΕ 2 GW, με τα οποία η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς θα αγγίξει τα 11 GW.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τον ΑΔΜΗΕ να χορηγεί προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW το 2021, αναμένεται να επιτευχθεί με ευκολία ο στόχος του ΕΣΕΚ για πράσινη ενέργεια με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 20 GW έως το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας