Μενού Ροή
Ρεβυθούσα: Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού - Η πλωτή δεξαμενή και τα νέα δεδομένα στην εγκατάσταση 

Την κομβική σημασία του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, ιδίως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Άλλωστε η ευκαιρία που έχει η χώρα να καταστεί κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς βορρά, εφόσον βέβαια προχωρήσουν πολλαπλά σχέδια επενδύσεων κλίμακας, σε δίκτυα και άλλες υποδομές, είναι μεγάλη. Ειδικότερα, με δεδομένες τις αποφάσεις της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και παρά το γεγονός, ότι μια πιθανή διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ανοίγεται ένα “παράθυρο” για την Ελλάδα να ενισχύσει το γεωτρατηγικό της ρόλο  και να καταστεί η βασική "οδός" για το αέριο της ΝΑ Ευρώπης.

Και μάλιστα χτίζοντας εναλλακτικό δρόμο που δε θα περιλαμβάνει την Τουρκία. Ουσιαστικά οι τερματικοί σταθμοί LNG αλλά και τα νέα δίκτυα με φορά ροής πλέον από Νότο προς Βορρά θα αποτελέσουν το κλειδί της απεξάρτησης για τις Βαλκανικές χώρες και από το ρωσικό αέριο αλλά και από έναν “τουρκικό εναγκαλισμό”.

Τα νέα δεδομένα

Ωστόσο μια παράμετρος όπου αξίζει να εστιάσει κανείς είναι αυτή της ασφάλειας, που αναμένεται να αναδειχθεί έτι περαιτέρω με την αναμενόμενη αύξηση της κίνησης φορτίων στον τερματικό σταθμό.

Ήδη, τα επίπεδα ασφάλειας είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και βέβαια ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα αυτό καθώς αναμένεται, με βάση και τις πληροφορίες που υπάρχουν, να να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης με τη χρήση πλωτής δεξαμενής με βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτή η λύση, όπως αναφέρεται, είναι η βέλτιστη καθώς είναι γρήγορης υλοποίησης.

Στο φόντο αυτό και με τα νέα δεδομένα αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα στάνταρντ ασφαλείας στην εγκατάσταση είναι τα πλέον αυστηρά και αναμένεται να αναβαθμιστούν έτι περαιτέρω με την προθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής. Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί αναδεικνύουν το ρόλο των ρυμουλκών στην όλη διαδικασία φορτοεκφορτώσεων.

Όπως αναφέρεται στο ΠΔ 64/2019 ΦΕΚ 103/Α/20-6-2019, θέση σε εφαρμογή Κανονισμού για τον ασφαλή ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο ως καύσιμο, οι αρμόδιοι πρέπει   “να διασφαλίσουν σε συνεργασία με τον πλοίαρχο ότι το Πλοίο έχει προσεγγίσει και προσδέσει κατάλληλα και ότι υφίστανται προστατευτικά μέσα αποφυγής πρόσκρουσης, λαμβανομένων υπόψη του ανέμου, των θαλάσσιων ρευμάτων, του κυματισμού, της μεταβολής βυθισμάτων και διαγωγής του εφοδιαζόμενου Πλοίου και του Πλοίου Ανεφοδιασμού και της επίδρασης από την κίνηση παραπλέοντος Πλοίου. Η πρόσδεση πρέπει να είναι τέτοια ώστε σε περίπτωση ανάγκης να εξασφαλίζεται η άμεση απομάκρυνση του Πλοίου. Εφόσον επιβάλλεται από τοπικές ή ειδικές συνθήκες ή προβλέπεται από Κανονισμό Λιμένα, πρέπει να διατίθεται ρυμουλκό ικανό να απομακρύνει το Πλοίο που παραλαμβάνει ΥΦΑ”.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας