Η Γερμανία, η Ουγγαρία και άλλες χώρες επινοούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώσουν την Gazprom και να μην παραβιάσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Οι εταιρείες ενέργειας στη Γερμανία και την Ουγγαρία επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια ως αγοραστές φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εταιρείες να παραβιάσουν τις κυρώσεις που απαγορεύουν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο επειδή το Κρεμλίνο έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Τι απαίτησε η Ρωσία;
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι «μη φιλικές χώρες» θα πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank – έναν σε ευρώ ή δολάρια και έναν σε ρούβλια – για να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ποιοι έχουν συμφωνήσει στο αίτημα της Μόσχας και ποιοι όχι;
Η Ουγγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει σε ρούβλια. Επιπλέον, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου – όπως η γερμανική «Uniper», η ιταλική «Eni» και η αυστριακή «OMV» – εξετάζουν και αυτές τρόπους να συναινέσουν στο αίτημα της κυβέρνησης Πούτιν.
Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους;
Η ηγεσία της Ε.E. έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να συναινέσει με αυτά που ζητάει ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση της Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό, δημιουργείται θέμα παραβίασης των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου. Η μετατροπή νομίσματος γίνεται μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η οποία τελεί υπό κυρώσεις.
«Καθώς η διαδικασία μετατροπής χρειάζεται ένα άγνωστο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, κατά το οποίο το ξένο συνάλλαγμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια των ρωσικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής τράπεζας, μπορεί να θεωρηθεί και ως δάνειο από τις ευρωπαϊκές εταιρείες», είναι η λογική της Κομισιόν. Χτες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Υπάρχει «παραθυράκι»;
Πιθανόν. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., οι αγοραστές φυσικού αερίου μπορούν να ζητούν από την Gazprom να συμφωνεί ότι η αγορά έχει νομικά ολοκληρωθεί όταν η πρώτη πληρωμή, είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια, έχει κατατεθεί στην Gazprombank. Oποιαδήποτε μετατροπή σε ρούβλια θα γίνεται στη συνέχεια, που σημαίνει ότι οι αγοραστές δεν θα έχουν παραβιάσει πρακτικά τις κυρώσεις.
Μια άλλη επιλογή είναι οι αγοραστές να προβούν σε δημόσια δήλωση ότι θεωρούν πως η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί, μόλις πραγματοποιήσουν την κατάθεση σε δολάρια ή ευρώ. Το μόνο εμπόδιο σε αυτό είναι η «ανάγκη για επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά» που προβλέπεται από το διάταγμα Πούτιν.
Εν ολίγοις, η Gazprom – και ουσιαστικά το Κρεμλίνο – θα πρέπει να συμφωνεί με όλο αυτό. Aξίζει να σημειωθεί ότι η Gazprom και η Gazprombank δεν τελούν υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις οπότε οι δύο πλευρές μπορούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για αυτή την πολύπλοκη διαδικασία.